Miért kék az ég?

A légköri fényszóródás miatt.

miert_kek_az_eg

 

Az égbolt légkör nélkül fekete lenne, csak a Nap és a csillagok látszanának.

Leonardo da Vinci 1508-ban még azt gondolta, hogy az ég kék színét a levegőben lebegő, a fényt magukba záró apró páracseppek okozzák.

A fiatal John William Strutt-nak, – a későbbi Lord Rayleigh-nek köszönhetően 1871 óta tudjuk, az égbolt színét a légköri fényszóródásnak nevezett jelenség okozza.

Az égboltot, azaz a Föld légkörét a Nap világítja meg. A Napból érkező fehér fény a szivárvány minden színét tartalmazza a kéktől a vörösig. Ezek a fénysugarak különböző hullámhosszúságúak. A kék fénynek például kisebb a hullámhossza, és nagyobb az energiája, mint a vörösnek.

A fény a Föld légkörébe érve, hullámhosszának függvényében jobban, vagy kevésbé szóródik széjjel a légkör részecskéin (gázmolekulákon, vízpárán, porszemeken). A legrövidebb hullámhosszú kék fény szóródik a legjobban, mert a rövid hullámhossza miatt sokkal többet ütközik a légkör részecskéivel, mint például a vörös fény. A vörös fény hosszabb hullámhossza miatt kevesebb akadályba ütközve jut el “majdnem egyenesen” a szemünkbe. A szétszóródó kék fény viszont szinte minden irányból érkezhet a szemünkbe, emiatt látjuk az égboltot kékes színűnek.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13?

Miért olyan kicsi az ókori szobrok pénisze?

Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?

Mit jelentenek ezek a számok a repülőtéri kifutópályán?

Kiről mintázták ezt a fantasztikus férfitestet?

Tudtad, hogy a szökőnap nem február 29.?

Mi az a zsarolóvírus, és hogyan lehet védekezni ellene?