Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Zuglóban

 

malev_ha-tsa_c-47_lumumba-utca_baleset_repulo

Az akkor a hetedik évét taposó MALÉV első súlyos balesete 1961. augusztus 6-án történt. Az amerikai gyártmányú C-47 típusú katonai teherszállítónak készült, de szovjet segítséggel utasszállítóvá alakított HA-TSA jelű gépet gyakran használták Budapest feletti sétarepülésekre. A szűk negyedórás időtartamú utak a ferihegyi repülőtérről indultak, felszállás után a gépek öt perc alatt 600 méter magasságig emelkedtek, majd rárepültek a Városliget legdélibb pontjára. A Dózsa György út fölött, a ligeti tavat átszelő híd magasságában kezdték meg a bal fordulót. A manővert a Kálvin tér fölött fejezték be, majd az Üllői út vonalát követve a Kispesti Gépgyárig 300 méterre süllyedtek. Ezt követően a torony utasítása alapján hajtották végre a leszállást.

A repülőgépnek aznap ez volt az ötödik felszállása, és ezúttal több szabálytalanság és emberi mulasztás is történt. Egyrészt három utassal többet engedtek a fedélzetre, mint ahány ülőhely volt, őket a terhelési számításoknál nem vették figyelembe, és az utaslistán sem szerepeltek. A katasztrófát ugyanakkor nem ez, hanem a pilóták felelőtlen manőverei okozták, melyek következtében a gép irányíthatatlanná vált, majd az Erzsébet királyné útja és Róna utca (akkor Lumumba utca) sarkához közel egy lakóházba csapódott (így néz ki ma a ház a Róna utca 224-ben). 

A géptörzs kettétört, a pilótafülke mögötti rész a házfal mellett lezuhanva halálra zúzott három gyereket, akik az udvaron játszottak. A gép huszonhét utasa (4 fő személyzet, 23 utas) mind odaveszett a szerencsétlenségben, a ház romjai alól további súlyos sérültek kerültek elő.

A balesetet vizsgáló bizottság több súlyos szándékos szabálytalanságot tárt fel. A baleset pillanatában például két női utas a személyzet kabinjában tartózkodott. Ők amellett, hogy a munkahelyét elhagyó hajózószerelőt akadályozhatták a visszajutásban, a pilótákat is zavarták feladatuk ellátásában.

Nagyon érdekes a balesetet szenvedett repülőgép előélete is: az amerikai katonai szállítógépet szovjet segítséggel kényszerítették leszállásra, majd kobozták el 1951-ben azt követően, hogy véletlenül a magyar légtérbe került, letérve a belgrádi célállomású útvonaláról. A történetről és a balesetről az IHO.hu oldalán olvashat bővebben.

malev_ha-tsa_c-47_lumumba-utca_baleset_repulo_2 

Csatlakozz te is a Startlap Wiki Facebook táborához, klikk ide!

Wiki Kutya 2

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: elkötelezett vagy elkőtelezett? Július 12. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.02.05. Agytorna 117. forduló Hogyan írjuk helyesen: folyó vagy fojó? Idén szökőév van? Keresztrejtvény – 16.05.11. Hogyan írjuk helyesen: audiokazetta vagy audiókazetta? Bogdán családnév – mi az eredete, jelentése? Agytorna 24. forduló: képrejtvény!

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 13 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. Ficzay Endre vagyok .A 8.osztály elvégzése után ezzel a géppel sétarepültünk Budapest felett.Augusztusban Balatonföldváron nyaraltunk, és ott hallottuk a hírt.Még a mai naoig is megdöbbenve olvasok erről a gépről.Évekig őríztem a zacskót amit kaptunk.Mindenki ráírta a nevét,még a személyzet is.

 2. Gyerek voltam,9 éves és Rákosrendezön szomszédban egy barátomnál. Éppen azzal játszottunk, hogy a repülőket figyeljünk. Feltűnt hogy egy repülőgép hangja megváltozott. Hol elhalkult, hol újra normális volt. De elkezdett süllyedni füstölni, egyre sötétebb füstel. És bizony nem messze tőlünk lezuhant. Szóltunk a felnőtteknek, akik először nem akartak hinni nekünk, de végül is egy külső padláslépcsőn felmenve döbbenten látták a hatalmas fekete füstölt. Megpróbáltuk közelről megnézni de épp akkor zárták le a környéket és már nem engedtek közelebb. Sokszor amikor meséltem nem igazán hittek nekem.

 3. Gyerek voltam még-6 éves, de halványan emlékszem ,hogy Apámék említették a balesetet. A Thököly-Lumumba (most Róna u) sarkon laktunk. Felettünk volt a Ferihegyi légi folyosó.Akkor ,napi 5-6 gép jött,ment. Mindig emlegették:” nehogy egyszer ránk zuhanjon”–:)) Talán ez miatt a szőrnyű tragédia miatt is,.

 4. Én a bátyámmal és a szüleimmel voltunk a Városligetben és éppen labdáztunk, amikor a bátyám felmutatott az égre és azt mondta, hú de alacsonyan száll ez a göbzi! Aztán a füstöt is láttuk, amit maga után hózott…. és nem sokkal később még nagyobb füst szált föl a liget mögött….. A gép lezuhant. Csak este tudtuk meg, hogy jól láttuk, a gép a Lumumba utca egyik házába csapódott be. Később emlékszem, hogy elsétáltunk oda megnézni. De addigra a gép már nem volt ott, csak a romos házat lehetett látni, abból tudtuk, hogy oda csapódott be.

 5. A gépen tartózkodó egyik család Borjád községből származott.Budapesten laktak,a szülők kérésére a halottakat ,két gyermek és a két szülő a MALÉV hazahozta.Ezt biztosan tudom,mert a temetésen részt vettem.A temetési szertartást édesapám végezte,evangélikus lelkészként!

 6. Mi is megnéztük a szomszéd szabó bácsival, azóta is félek a repüléstől…a bátyám mutatta meg hol volt én másik épületre emlékeztem…neki volt igaza…nem szép emlék!

 7. Sajnos én is láttam gyerekként. Éppen az uszodából mentünk a villamoshoz. Borzasztó emlék.

 8. S.M. monogramú olvasónk írja:
  “10 éves voltam és a Szőnyi úti BVSC strand medencéjében felfelé nézve láttam a repülőt. Lefelé zuhant, orsóban pörgött és a farka füstölt. Döbbenetes látvány volt és nagyon rövid ideig tartott. Ekkor az egész strand kiürült, mindenki rohant az Erzsébet kir-né útja felé. A fényképen látni is a sok fürdőruhás embert. Engem közelebb menni már nem engedtek.
  Szomorú nap volt és nem lehet elfelejteni.”

 9. Sajnos láttam gyermekként,míg élek nem felejtem el!Nem messze voltam a helyszíntől!

  1. Sajnos én is tudok, emlékszem a tragédiára, a budapesti városnéző séta-repülőgép-szerencsétlenségről,mivel akkor Anyukám unokatestvére is a gépen volt és szörnyethalt 1961-ben !! 🙁