Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Zuglóban

 

malev_ha-tsa_c-47_lumumba-utca_baleset_repulo

Az akkor a hetedik évét taposó MALÉV első súlyos balesete 1961. augusztus 6-án történt. Az amerikai gyártmányú C-47 típusú katonai teherszállítónak készült, de szovjet segítséggel utasszállítóvá alakított HA-TSA jelű gépet gyakran használták Budapest feletti sétarepülésekre. A szűk negyedórás időtartamú utak a ferihegyi repülőtérről indultak, felszállás után a gépek öt perc alatt 600 méter magasságig emelkedtek, majd rárepültek a Városliget legdélibb pontjára. A Dózsa György út fölött, a ligeti tavat átszelő híd magasságában kezdték meg a bal fordulót. A manővert a Kálvin tér fölött fejezték be, majd az Üllői út vonalát követve a Kispesti Gépgyárig 300 méterre süllyedtek. Ezt követően a torony utasítása alapján hajtották végre a leszállást.

A repülőgépnek aznap ez volt az ötödik felszállása, és ezúttal több szabálytalanság és emberi mulasztás is történt. Egyrészt három utassal többet engedtek a fedélzetre, mint ahány ülőhely volt, őket a terhelési számításoknál nem vették figyelembe, és az utaslistán sem szerepeltek. A katasztrófát ugyanakkor nem ez, hanem a pilóták felelőtlen manőverei okozták, melyek következtében a gép irányíthatatlanná vált, majd az Erzsébet királyné útja és Róna utca (akkor Lumumba utca) sarkához közel egy lakóházba csapódott (így néz ki ma a ház a Róna utca 224-ben). 

A géptörzs kettétört, a pilótafülke mögötti rész a házfal mellett lezuhanva halálra zúzott három gyereket, akik az udvaron játszottak. A gép huszonhét utasa (4 fő személyzet, 23 utas) mind odaveszett a szerencsétlenségben, a ház romjai alól további súlyos sérültek kerültek elő.

A balesetet vizsgáló bizottság több súlyos szándékos szabálytalanságot tárt fel. A baleset pillanatában például két női utas a személyzet kabinjában tartózkodott. Ők amellett, hogy a munkahelyét elhagyó hajózószerelőt akadályozhatták a visszajutásban, a pilótákat is zavarták feladatuk ellátásában.

Nagyon érdekes a balesetet szenvedett repülőgép előélete is: az amerikai katonai szállítógépet szovjet segítséggel kényszerítették leszállásra, majd kobozták el 1951-ben azt követően, hogy véletlenül a magyar légtérbe került, letérve a belgrádi célállomású útvonaláról. A történetről és a balesetről az IHO.hu oldalán olvashat bővebben.

malev_ha-tsa_c-47_lumumba-utca_baleset_repulo_2 

Csatlakozz te is a Startlap Wiki Facebook táborához, klikk ide!

Wiki Kutya 2