Tudtad, hogy a szökőnap nem február 29.?

Ha nem, olvass tovább. Ha igen, akkor is, és ellenőrizd, jól tudtad-e.

A szökőnap valójában február 24., és nem február 29. A szökőnap neve régi kalendáriumainkban “Mátyás ugrása”, mivel Mátyás apostol ünnepe ilyenkor 25-re ugrik. Ahogy a Pallas Nagy Lexikona írja: “midőn szökő évben egy nap tétetik február 23. és 24-ike közé, mely utóbbira Mátyás napja szokott esni, s igy Mátyás napja 25-ére ugrik”.

És hogy miért pont február 24. a szökőnap, annak oka az ókori római naptárra vezethető vissza. A szökőév latin neve, az anno bissextili, szó szerint a kétszer hat(odik) nap éve. A régi római és az egyházi naptárban használt elnevezés, a „bis dicitur Sexto Kalendas” („Sexto Kalendas kétszer mondatik”) kifejezésbõl ered.

A régi római naptárban ugyanis a szökőnap a március Kalendae-jét (első napját) megelőző hatodik napra esett (a mi február 24-énk), és úgy iktatták a naptárba, hogy február 24. után ismét február 24-et írtak. Vagyis szükségszerűen kihagyták a március elseje (kalendae) előtti V. napot, a mi fogalmaink szerinti február 25-ét. Így lett a szökőévi február hónap 29 napos; nem egy toldaléknap egyszerű hozzáadásával tehát, hanem az egyik nap (24.) megismétlésével, “kétszer mondásával”.

De miért van szükség egyáltalán szökőévre?

 

Ha ennyit tudsz, már átlagon felüli ismeretekkel bírsz a témában. Lazításképp itt egy kalandfilmbe illő szökés az állatorvosi vizsgálóasztalról.

 

A fentiek alapján tehát, ha egészen pontosan kívánunk fogalmazni, a római naptár szökőnapja valójában nem február 24-e, hanem a mi fogalmaink szerinti február 25-e, amit a rómaiak a fent írtak okán „második” február 24-nek tekintettek.

Nálunk a zavart a római gondolkodás különös logikája okozza: ők a napokat nem a hó elejétõl előre, hanem a következő hónap első napjától visszafelé számolták. Mi azt mondjuk pl., hogy 24 nap telt el a februárból, ők azt mondták, hogy a március elseje előtti hatodik nap van, vagyis még 6 nap van hátra március elsejéig. Mi visszafelé nézünk a hónapon belül, azt számoljuk, ami elmúlt, ők előre, a következő hónap felé tekintettek, azt számolták, hogy hány napnak kell eltelnie még a következő hónap első napjáig (Kalendis). Hónap elején pedig először Nonis-ig (a hó 5. vagy 7. napja), majd az Idus-ig (a hónap 13. vagy 15. napja) számolnak előre.

Ennyi tudás felszívása után mindenkinek jár a kikapcsolódás, amiben segít az alábbi videó, melynek központi eleme továbbra is a szökés.

 

Forrás: Csillagászat.hu

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.02.07. Március 10. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: kommunikál vagy komunikál? Mikor van Gáspár névnap? Hogyan írjuk helyesen: eltűnik vagy eltünik? Mikor van Regina névnap? Hogyan írjuk helyesen: Árpád híd vagy Árpádhíd? Hogyan írjuk helyesen: címke vagy cimke? Mit jelent az alkoholfok kifejezés? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.