Mi az a zsarolóvírus, és hogyan lehet védekezni ellene?

Egy olyan, általában emailben terjedő rosszindulatú kód, ami az utóbbi időben egyre bosszantóbb károkat okoz.

 

zsarolovirus-ransomware

A jelenség a következő: kapsz egy emailt valakitől (akár látszólag saját magadtól is), amiben egy csatolmány van. Amikor ezt kinyitod, elindul egy folyamat a háttérben, ami a számítógépeden lévő összes képet, dokumentumot és táblázatot titkosítja, és azokat többé nem tudod megnyitni.

A vírus készítői általában jól láthatóan üzennek, hogy 48-72 órád van arra, hogy egy 100 ezer Ft körüli nagyságrendű összeget eljuttass hozzájuk valamilyen módon, cserébe a titkosítást feloldják. Ha nem utalsz, minden cuccod elveszíted, ha viszont utalsz, akkor sincs rá garancia, hogy valóban megkapod a feloldó kulcsot.

Ezeket a rosszindulatú szoftvereket hívjuk zsarolóvírusnak, vagy ransomware-nek, és a legfőbb gond ezekkel az, hogy olyan erős, és folyamatosan változó kódolást használnak, amiket nem lehet visszafejteni. Na jó lehet, de kb. 1000 év, amíg elkészül, és azt ugye, nem tudjuk kivárni. 

Mit tehetek, ha ilyen levelet kaptam?

Olvasatlanul törlöd a levelet.

Mit csináljak, ha már megnyitottam?

Azonnal kapcsold ki a géped, és kérd szakember segítségét. Lehetőleg neki mondd el, hogy mit csináltál, ne csak annyit, hogy “valamit kiírt a gép”.

Hogyan védekezhetek ellene?

Rendszeres biztonsági másolatok készítésével. Ez lehet a fontos adataid, képeid pendrive-ra, külső adathordozóravaló másolása, vagy DVD-re írása. Online tárhelyek, pl. Dropbox azért nem elég, mert az itt lévő tartalmakat is titkosíthatja a kártevő.

Egy megfelelő méretű külső adathordozó 15-20 ezer forint környékén már megvásárolható. Egy-egy elveszett családi fotó sajnos pótolhatatlan.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13?

Miért olyan kicsi az ókori szobrok pénisze?

Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?

  

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: borús vagy borus? Keresztrejtvény – 16.08.20. Hogyan írjuk helyesen: edz vagy edzik? Mi a címe a képnek? November 13. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 08.20. Hogyan írjuk helyesen: dagadt vagy dagatt? Agytorna 132. forduló Zeller fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a zeller? Hogyan írjuk helyesen: sietve vagy síetve?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Már engemet is kértek meg, hogy állítsam vissza az ilyen zsaroló vírusnak az “eredményét”. Persze sikertelenül. Nem hinném, hogy a hatóságok nem tudnák elfogni őket a bankszámlaszám alapján. Akarni kellene.