Mit jelentenek ezek a számok a repülőtéri kifutópályán?

A pálya tájolását mutatják. Ebből a számból meg lehet mondani, hogy az adott pályáról elindulva, vagy ide érkezve milyen irányban (milyen égtáj felé) mozog a repülőgép.

 

kifuto-palya-leszallo-palya-szamok-szamozas

A repülőterek pályáit földrajzi – mágneses északhoz viszonyított – tájolásuk alapján számozzák. A szám a pálya középvonala és a viszonyítás alapjának tekintett északi irány által bezárt szöget adja meg, méghozzá a mozgás iránya szerint.

A pályák pont ez utóbbi szempont miatt (a mozgás iránya) vannak mindkét végükön megszámozva mert, ha például egy kelet-nyugati tájolású pályán kelet felé mozog a repülő, akkor mozgásának az északi iránnyal bezárt szöge 90°, ha pedig nyugatra, akkor 270°.

A mágneses északi irányt kell tehát nullának tekinteni, ha északra haladunk, akkor az előbbiek alapján az irányszög 0°.

A pályák végein, de talán pontosabb, ha azt mondjuk a pályák “elejeire” a szögek tizedének az egész részét írják fel. Például: az északtól 10°-kal eltérő irányszöget 01-gyel jelölik, ha 40°-kal térünk el az északi iránytól, tehát nagyjából észak-kelet felé tartunk, akkor a jelölés 04. Ha pontosan déli irányba haladunk, akkor az irányunk pont 180° északhoz képest, így az ilyen irányt 18-as számmal jelölik. Az északi irányt nem nullával jelölik, hanem az ezzel megegyező 360°-os irány miatt 36-tal.

palya-tajolas-360

Az ábra a fent leírtakat foglalja össze, így sokkal könnyebb átlátni, miről is van szó. A kép közepén két (egy kelet-nyugati és egy észak-déli tájolású) reptéri pálya látható, a mozgások lehetséges irányát pedig egy 360°-ra osztott kör mutatja. Látszik, hogy a kelet-nyugati tájolású pálya keleti végéről induló repülő mozgásának iránya az északi (0°-os referencia) iránnyal 270°-os szöget zár be, ezért a pálya számozása a pálya ezen végén 27.

 

Előfordul, hogy a számokat kiegészítik L, R, vagy C betűkkel is. Erre akkor van szükség, amikor egy reptéren egymással párhuzamosan több pálya is fut. Az L ilyenkor a bal oldali, az R a jobb, a C a középső pályát jelöli az angol left, right és center szavak rövidítéseként.

Ezek után már biztosan meg tudja válaszolni a kérdést: Milyen irányból érkezünk, ha az alábbi képen látható pályára szállunk le?

kifuto-27

 

 

Csatlakozz te is a Startlap Wiki Facebook táborához, klikk ide!

Wiki Kutya 2

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Melyik Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja? Ötöslottó nyerőszámok a 37. játékhéten 2016-ban Keresztrejtvény – 08.19. Mit jelent az, ha Szegeden azt mondják a fejedre, hogy ludáj? Mennyi ideig tartott a világ leghosszabb vizelési ingere? Hogyan írjuk helyesen: gyújtós vagy gyujtós? December 10. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.04.03. Keresztrejtvény – 12.12.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 8 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Ez az új iránytűs-szögmérős ábra a kis repülőgépekkel nagyszerű lett! Bónuszként még a fényképen bemutatott szituációt is pontosan tartalmazza.
    Most már könnyen érthető és hasznos is a cikk.
    Remélhetőleg ezzel Pestmen is elégedett lesz.

  2. Az újságíró iskola első előadásin már tanítják, hogy soha ne írjunk le olyasmit, amit magunk sem értünk. Sajnos eme okosság írója valszeg felmentett volt amikor ezt oktatták, vagy nem is járt olyan ócska helyeken, mint az iskola. Mert ha járt volna vagy odafigyelt volna, akkor nem (így) tette volna be az iránytűs képet, amely homlokegyenes ellentéte a szövegbéli magyarázatnak. Gratulálok firkászkám, ez egyes! Ülj le!

    1. @Pestmen – Érdekes, én értem, pedig én csak egy keményen dolgozó kisember vagyok, te meg úgy tűnik, vagy újságíró iskolába jártál, vagy ott tanítasz. Mondjuk, a hozzászólásod színvonalából egyikre sem tippeltem volna. Firkászozás, üljleegyesezés… ez alapján max valami régóta munkanélküli újságírót tudok csak elképzelni, nagyon lapos dumával 🙁 Részvétem.

  3. Aza segítségnek szánt iránytűs ábra többet árt, mint használ! A Dél alatti 36-os szám hivatott azt mutatni, hogy Észak felé haladunk: És Nyugatnál az a fekvő hatos egy kilencest jelent, mert balról kell nézni, hogy keletre tartsunk!