Kiről mintázták ezt a fantasztikus férfitestet?

Egy magyar öttusázóról, az 1956-os forradalom áldozatáról.

 

20-forint-bankjegy-papirpenz-hegedus-istvan-650

HEGEDŰS ISTVÁN (Nyíregyháza, 1924. – Budapest, 1956. október 24.) Nyíregyházán járt elemi és középiskolába, majd a testnevelési Főiskolán szerzett tanári diplomát. Magyar bajnok, a válogatott keret tagja, később edző.

Már fiatalon sokat sportolt: futott, úszott és lovagolt. Jó lovasként filmben is kapott dublőri szerepet (Rákóczi hadnagya). Az Élelmiszeripari Technikum megbecsült és szeretett testnevelő tanára volt.

1956. október 24-én hajnalban a Sportuszodába indult – akkoriban a Vasas úszóedzője volt. Nem foglalkozást tartani, hanem azért, hogy megóvja az esetleg edzésre érkező gyerekeket. Nem ért el az uszodáig: megállt a Szófia utcában, ahol az emberek kommunista könyveket égettek. A könyvégetés mellett hirtelen ÁVH-s teherautó állt meg, ahonnan válogatás nélkül lőni kezdtek. Itt kapott halálos lövést egy nappal a harminckettedik születésnapja után. Kislánya kétéves volt. Először otthona, egy Izabella utcai bérház udvarán temették el. Holttestét 1957 tavaszán kihantolták, és a Kerepesi úti temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

20-husz-forint-bankjegy

 

Horváth Endre grafikus őt választotta az 1948-ban kibocsátott húszforintoson szereplő férfiakt modelljének (az arckép stilizált). A bankjegy 1992. szeptember 30-ig volt forgalomban. Az akt végig változatlanul szerepelt a hátoldalán, ám az előlapon a címert 1950-ben és 1960-ban is cserélték (lásd az alábbi képen).

 

20-forint-bankjegy-papirpenz-1948 20-forint-bankjegy-papirpenz-1950 20-forint-bankjegy-papirpenz-1960

A “papír huszast” Horváth Endre, Reck István, Nagy Zoltán tervezték.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13?

Miért olyan kicsi az ókori szobrok pénisze?

Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan kezelhető az övsömör? Agytorna 55. forduló Hogyan írjuk helyesen: alakító vagy alakitó? Keresztrejtvény – 16.05.17. Hogyan írjuk helyesen: nyírfa vagy nyirfa? Keresztrejtvény – 16.05.10. Hogyan írjuk helyesen: dió vagy dio? Január 5. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.01.30. Milyen névnapok vannak augusztusban?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 13 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Hegedűs Istvánról mintázták a 20 forintos hátoldalán levő férfitestet. Eddig ezt nem tudtam, most olvastam. Sajnálom, ami vele történt. A lánya a szüleimmel egyidős. Az Ő élete vajon hogyan alakult?

  2. Gratulálok Hölgyeim a szövegértésükhöz. Senki nem kérdezte a modell nevét, hiszen ott van a szövegben. A kérdés az itt van fölül!
    “Neked mi a véleményed?”
    Azt hiszem, leírtam.