Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?

Mert a bálványimádás bűn.

 

iszlam_mohamed

Az iszlám tiltja a bálványimádást, ami elterjedt gyakorlat volt az iszlám vallás megszületése előtt az arab világ hitéletében. Isten vagy szent személyek ábrázolása magában hordozza a bálványimádás veszélyét (értsd: pl. egy kép imádata, nem magáé a megfoghatatlan istené), ezt a korai iszlám mindenképpen kerülni akarta. Ráadásul az iszlám szerint Mohamed ember, így ebben a vallásban kevésbé mosódik össze az isteni és világi szféra, mint például a kereszténységben Jézus személyén keresztül. Egy földi halandó bálványként imádását Allah helyett végképp kerülendőnek tartották a vallás vezetői. Ezt már maga Mohamed próféta is tiltotta.

Ezzel együtt több száz Mohamed-ábrázolás maradt fenn, és nem csak a keresztény kultúrkörben. A muzulmán egyházi művészet is sokszor ábrázolta a prófétát könyvekben, falfestményeken is. A szunniták számára ez ábrázolási tabu általában erősebb, mint például a síita többségű Iránban.

Ez is érdekelhet:
Erőszakos vallás-e az iszlám?

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Október 27. – miről nevezetes? November 9. – miről nevezetes? Agytorna 116. forduló Keresztrejtvény – 16.07.11. Január 17. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: konzervatív vagy konzervativ? Miért nézik meg jobban a férfiak a nagy mellű nőket? Mikor van Olga névnap? Agytorna 213. forduló Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 3 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. A pravoszláv vallás is tiltja Isten ábrázolását az ottani templomokban, ezért van a Szent Pétervár-i Szent Izsák székesegyházban az, hogy csak akkor látható, ha késő délután ki van nyitva a templom kapuja és besüt a nap, mert a márványpadlóról visszaverődik a napfény és az ikonosztáz mögötti “üvegfalra” festve meg”világítódik” Jézus alakja és ekkor látszik csak.

  2. ez jellemző a mai emberekre.minek kell provokálni bármilyen vallást is.Főleg ha nem értjükk.

  3. Az a véleményem, ha egyszer tiltja a vallásuk, akkor mi a csudának kell Őket cukkolni!