Mekkora a világ legmélyebb ásott kútja?

Mélyebb, mint amilyen magas a New York-i Empire State Building felhőkarcoló.

Woodingdean Well (épült: 1858-1862) = 392 m

Empire State Building (épült: 1930-1931) = 381 m (az antenna nélkül)

A világ legmélyebb, pusztán kézi szerszámokkal, gépek nélkül ásott kútja az angliai Brighton külvárosában található Woodingdean Well (woodingdeani kút). Egy, a kor közmunkásait foglalkoztató dologház és iskola infrastruktúrájának részeként tervezték, remélve, hogy megépítése költséghatékonyabb lesz, mintha szivattyús vezetékrendszeren biztosítanák a vízellátást.

 

woodingdean-well

empire-state-building

 

Eredetileg 130 méter körül számítottak a vizet biztosító rétegek elérésére, de csalódniuk kellett. Két év után felpörgették a munkálatokat, és már napi nonstop 24 órában folyt az ásás. Végül már olyan mély volt az akna, hogy 45 percre volt szükség, hogy minden munkás el tudja hagyni a veszélyes építési területet. Volt is nagy kapkodás, amikor egy szép napon a legalul álló munkás felkiáltott, hogy a talpa alatt megmozdult a föld a feltörni készülő víztől. Szerencsére mindenki épségben kijutott, mielőtt a víz nagy robajjal létrákat, vödröket feldobva elárasztotta a kutat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13?

Miért olyan kicsi az ókori szobrok pénisze?

Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?

Kiről mintázták ezt a fantasztikus férfitestet?

Tudtad, hogy a szökőnap nem február 29.?

Mi az a zsarolóvírus, és hogyan lehet védekezni ellene?

  Ötöslottó nyerőszámok a 50. játékhéten 2016-ban December 23. – miről nevezetes? Végeztek-e ki valaha magyar királyt? Hogyan írjuk helyesen: gyújt vagy gyujt? Hogyan írjuk helyesen: hokizik vagy hokízik? Keresztrejtvény – 16.07.27. Hogyan írjuk helyesen: degradál vagy ledegradál? Mikor van Helén névnap? Hogyan írjuk helyesen: Ivettel vagy Ivett-tel? Hogyan írjuk helyesen: fent vagy fennt?