Március 11. – miről nevezetes?

2011. március 11-én történt a tóhukoi földrengés és cunami.

Tsunami

Japán keleti partvidékén Tóhuko régió csendes-óceáni partjainál történt földrengés 14 óra 46 perckor. Ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés. A rengés után cunami következett tíz méteres hullámokkal. A szökőár vagy cunami japán eredetű kifejezés, magyarul óriáshullámnak is hívják. Ritkán előforduló, de nagyon pusztító természeti katasztrófa. A földrengés 9,0-s erősségű volt. A rengést követő cunami magassága egyes helyeken a 38 métert is elérte. 10 órán belül Észak-Amerika partjait is elérte. Következményként a Fukusimai atomerőműben március 12-én és 14-én robbanás történt. A katasztrófa több ezer áldozatot követelt.

Névnapok: Szilárd, Tímea, Konstantin.

Ezen a napon született:

  • Bánhidi László színművész 1906-ban. A Tüskevárban ő játszotta Matula bácsit.
  • Szondi Lipót pszichiáter 1893-ban. A soranalízis és a Szondi-teszt megalkotója.

Ezen a napon hunyt el:

  • Sir Alexander Fleming Nobel-díjas orvos 1955-ben. A penicillin felfedezője. 1941-ben próbálták ki először beteg embereken a penicillint. Ez a felfedezés nagyban segítette más antibiotikumok előállítását.
  • Szlobodan Milosevics Jugoszlávia volt szövetségi elnöke 2006-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.01.30. Ötöslottó nyerőszámok az 53. játékhéten 2016-ban Agytorna 210. forduló Mikor van Angelika névnap? Magyarországon vannak krátertavak? Mikor van Ipoly névnap? Mikor van Lúciusz névnap? Mikor van Egyed névnap? Mikor van Adél névnap? Mikor van Károly névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.