Munka ünnepe - május 1.
A munka ünnepe, május elseje a munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. Munkás Szent Józsefre is emlékezünk a jeles napon, amihez a majális szokása is kapcsolódik. 2024-ban május 1-je szerdára esik. Május elseje munkaszüneti nap.

A nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki, hogy május elseje ünnep legyen. Azokról a gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk, amelyeket a munkások értek el. Robert Owen 1817-ben fogalmazta meg a munkások követeléseit. Többek között az addigi 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését szerették volna elérni. Először 1856-ban sikerült ezt érvényre juttatni.

Május elsején a katolikusok Jézus nevelőapjára Munkás Szent Józsefre, az ácsra emlékeznek. Az egyház a kommunista befolyást akarta ellensúlyozni azzal, hogy megszentelte ezt a napot.

Már az ősi tavaszi ünnepkörben is megtalálhatjuk ezt a jeles napot. Ehhez kapcsolódik a majális és a májusfa-állítás szokása. A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma. Az udvarlási szándék bizonyítéka is, szerelmi ajándék. Általában a legények közösen állították a fákat, vagy minden lányos ház udvarára, vagy csak kitüntetett helyekre. A fa kivágása, hazaszállítása titokban történt, hajnalra feldíszítették. A fa díszítéséből olyan következtetéseket lehetett például levonni, hogy ki kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát.

Feldíszített májusfa a szélben.
Fotó: Pixabay

Névnapok: Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József.

Ezen a napon született:

  • Zrínyi Miklós költő, hadvezér 1620-ban.
  • Szerb Antal író 1901-ben.
  • Lorán Lenke színésznő 1927-ben.
  • Gregor Bernadett színésznő 1972-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Munkácsy Mihály festőművész 1900-ban.

Milyen napra esik május 1. 2024-ben?

2024-ben május 1-je szerdára esik. Május 1. munkaszüneti nap. 

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?