Mikor van anyák napja 2024-ben?
Az anyák napja minden évben más napra esik. Nézzük, mikor van anyák napja 2024-ben.

 Május 5-én, vasárnap.

Az anyák napját Magyarországon mindig május első vasárnapján ünneplik. 

Ezen a napon az anyaságról emlékezünk meg.

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, ugyanakkor a különböző országokban eltérő időpontokra esik. Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték.

Fotó: Pixabay

Az ünnepi szokások szerint az édesanyákat és a nagymamákat legtöbbször virágcsokorral vagy saját, kézzel készített ajándékkal köszöntik ezen a napon.

Az anyák napi ünnep eredete az Egyesült Államokba nyúlik vissza, ahol Anna Jarvis 1907-ban javasolta az ünnep hivatalos bevezetését.  Az ünnepet elsőként az akkoriban erőteljesen ható nőmozgalmak és egyes szociális szervezetek kezdték el népszerűsíteni, Magyarországon kiemelten a Nők Magyarországi Nemzeti Szövetsége (NNSZ), amely aktívan részt vett a nők társadalmi helyzetének javításában.

Az 1930-as, 40-es években az anyák napja egyre inkább állami szinten is elismerést nyert. A kommunista rendszer alatt az ünnep egyfajta államilag támogatott eseménnyé vált, ahol az anyák társadalmi szerepvállalását is hangsúlyozták. Ez az időszak azonban a családi értékek mellett a munka világában való részvételük fontosságát is kiemelte.

A rendszerváltozás után, 1989-től kezdve az anyák napja újra inkább a családi, személyes jellegű ünneplés felé fordult.

Ma Magyarországon az anyák napja alkalmából számos iskola és óvoda rendez különleges műsorokat, ahol a gyerekek verseket szavalnak, énekelnek, táncolnak az anyukák tiszteletére. A családok gyakran együtt töltik ezt a napot, különleges ebédet készítenek, és az ajándékok, virágok átadása is központi eleme az ünneplésnek.

Érdekesség, hogy az ünnep május első vasárnapjára eső időzítése az évszakok változásával is összhangban van, hiszen ekkor bontakozik ki a természet teljes szépsége, ami allegorikus kapcsolatot teremt az anyaság megújuló, életadó erejével.