Mikor van a Föld napja és mióta ünnepeljük Magyarországon?

Magyarország az elsők között csatlakozott a világméretűvé vált mozgalomhoz, itthon 1990. április 22. óta ünnepeljük a Föld napját.

A környezetvédelem, a bolygónk megóvása a huszadik század második felében vált különösen fontos témává, az erre vonatkozó nap ötlete pedig 1969-ben merült fel egy UNESCO-konferencián, mégpedig egy hatalmas olajszállító balesete és az ezt követő természeti károkozás miatt.

A következő évben, 1970. március 21-én tartották meg először az eseményt. Alig egy hónappal később Gaylord Nelson amerikai szenátor kezdeményezésére kezdtek el megtervezni egy előadássorozatot az ökológiai tudatosság, a zöld gondolkodás témakörében, amit az egyik szervező, Denis Hayes nevezett el a Föld napjának.

Az esemény pillanatok alatt kinőtte magát és a becslések szerint április 22-én több, mint húszmillió amerikai vonult utcára a fenntarthatóság, a Föld védelme érdekében, ezzel pedig ez lett minden idők legnagyobb demonstrációja a tengerentúlon.

A Föld napjára készített rajzot tart a kezében egy kisgyerek.
Fotó: Getty Images

1989-ben Hayes létrehozta a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, ahonnan havonta hírleveleket küldtek ki a világ legtöbb országába, szemétszedő és egyéb, a környezetet pozitívan befolyásoló akciókra buzdítva a lakosokat. A mozgalom 1990-ben vált világméretűvé és 140 más ország mellett Magyarország is ebben az évben csatlakozott a kezdeményezéshez. Hayes és a csapata az 1990-as évtizedet a környezet évtizedének titulálta, hiszen egyre jelentősebbé, látványosabbá és aggasztóbbá vált a bioszféra pusztulása, a környezeti károk hatása, az óceánok szennyezettsége.

2010-ben már 20 éves volt a magyarországi mozgalom. Ekkor már szinte mindenhol volt lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, megjelentek a környezetbarát termékek, de a felesleges fogyasztás, az energiapazarlás és a folyamatosan növekvő hőmérséklet továbbra is rengeteg kihívás elé állították az embereket. Olyannyira, hogy a 2010-es évektől gyakorlatilag minden év melegebb volt, mint az azt megelőző, sokak szerint pedig hamarosan bekövetkezik a klímakatasztrófa is.

A szakértők szerint nagyjából 2030 lesz az év, ahonnan már valóban visszafordíthatatlan következményei lesznek a túlfogyasztásnak és a környezet folyamatos kizsigerelésének.

Épp ezért 2016-ban az ENSZ tagállamok a Föld napján írták alá a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt, ami főleg az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mérséklésével, a globális felmelegedés következményeivel foglalkozó egyezmény, aminek Magyarország is a része.

Palántát ültet egy fiatal.
Fotó: Getty Images

Az évek során egyre többen csatlakoztak az eseményhez, valamint a hozzá kapcsolódó Föld órájához is, ami minden év márciusának utolsó szombatjára esik. Ekkor a nagyvárosoktól kezdve a kisebb településeken keresztül világszerte lekapcsolják a villanyokat, sötétségbe borul a bolygó – és évről-évre egyre több állampolgár is követi ezt a nemes hagyományt, aminek meglepően nagy hatása van a Föld állapotának megóvására.

2022-ben a Föld napján a fenntarthatóság, a közösségi felelősségvállalás volt a téma, és 2024-ben a klímaváltozás elleni küzdelem helyzete a fókusz.

A Föld napja tehát április 22-én van, ami 2024-ben hétfőre esik.