Covid-19 elleni oltóanyagok - Amit a vakcinákról tudni kell

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a Magyarországon alkalmazott vakcinákról. Cikkünket folyamatosan frissítjük, amennyiben új információ érkezik egy oltóanyaggal kapcsolatban. Nézzük, mit kell tudni a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik V, a Sinopharm, illetve a Janssen oltóanyagáról.

 

Pfizer

Az Európai Unióban, illetve Magyarországon az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német BioNTech biotechnológiai vállalat által közösen kifejlesztett Comirnaty vakcinát engedélyezték elsőként a COVID-19 megelőzésére szolgáló oltóanyagok közül. A Pfizer mRNS-alapú vakcina.

Hatékonysága: 95 %

Két adag szükséges belőle, a két oltás között 35 nap telhet el. A teljes védettség a második oltás utáni 7. nap körül alakul ki.

A 16 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.
(Friss hír, hogy Magyarországon elindították a 16-18 éves korosztály oltását is, méghozzá Pfizer-vakcinával.)

Krónikus betegeknek, várandós nőknek is adható.

Lakossági tájékoztató elérhető.

Pfizer/BioNTech vakcina
A Pfizer/BioNTech oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Fotó: BURGER / Phanie / Phanie via AFP

Friss hírek a Pfizer vakcinájával kapcsolatban:

 • Május 14.: Már a 16-18 évesek is felvehetik az oltást, ezzel a lehetőséggel mintegy 90 ezer, technikumban vagy szakképző iskolában tanuló diák is élhet. Első körben azok a fiatalok kapnak a Pfizer-vakcinából, akik korábban regisztráltak, és időpontot foglaltak – számolt be erről a kormányzati oldal.
 • 144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kapott május 13-án SMS-t arról, hogy a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett ők mától már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. A kórházi oltópontok május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat azoknak, akik kaptak értesítést. Az időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu.
 • Karikó Katalin kutatóbiológus úgy nyilatkozott, hogy a Pfizer/BioNTech vakcina klinikai teszteléséből kiderült, hogy az oltás hatásossága 95 százalék fölött van.
  A 12–15 éves korosztály számára kifejlesztett vakcina klinikai tesztelésébe 2 ezer tinédzsert vontak be. A vizsgálatok lezárultak, az oltás már Európában is az engedélyezésre vár. A szakember azt mondta, legjobb tudomása szerint ajánlott, hogy a kismamák mindkét oltást felvegyék. Kivételt jelent, ha a második dózisra már a harmadik trimeszter során kerülne sor – ilyen esetben az adagot szülés utánra ajánlják. A kutató kiemelte, hogy a variánsokra állandóan tesztelnek, jelenleg pedig ismert, hogy a vakcina a brit és a brazil mutáns ellen ugyanúgy véd.
 • Április: Újabb jelentős Pfizer-szállítmány érkezett Magyarországra, májusban 1,3 millió adagra számíthatunk. A gyógyszergyártó cég közlése szerint így a hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 2,5 millió adagot. /Az április 27-i kormányzati tájékoztató szerint Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 15%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen)./
 • Arról pedig itt írnak, hogy optimista előrejelzések szerint még idén hozzáférhető lesz a Pfizer koronavírus elleni tablettája, ami áttörést hozhat a COVID-19 okozta betegség kezelésében.
 •  Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer-vakcina – jelentette ki a német cég vezérigazgatója április 28-án.  Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és “nem aggódnak”, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony. Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, “vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették – mondta.

Moderna

A Moderna oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte a használatát az uniós tagországoknak.

Hatékonysága: 94,1 %

Két adag szükséges belőle, a két oltás között 28 nap telhet el. A teljes védettség a második oltás utáni 14. nap körül alakul ki.

Hazánkban a 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Krónikus betegeknek, várandós nőknek is adható.

Lakossági tájékoztató elérhető.

A Moderna oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Fotó: PETER ENDIG / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Friss hírek a Moderna vakcinájával kapcsolatban:

 • Május 14.: A héten 64 800 Moderna-vakcina érkezett, amelyeknek egy részét a második oltásra használják fel, az első körös oltásra háromezer háziorvosnak biztosítottak 1-1 ampullát, akik ezekkel 30 ezer embert olthatnak be.
 • Áprilisban újabb utánpótlás érkezett Magyarországra a Moderna koronavírus elleni vakcinájából. Az oltóanyagokat a háziorvosok között osztják szét.

AstraZeneca

Az Oxfordi Egyetem oltóanyaga, az AstraZeneca vektorvakcina. Használatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte az uniós tagországoknak.

Hatékonysága: 76 %

Két adag szükséges belőle, a két oltás között 84 nap telhet el. A teljes védettség a második oltás utáni 15. nap körül alakul ki.

Hazánkban a 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Krónikus betegeknek is adható.

Várandós nőknek nem adható.

Lakossági tájékoztató elérhető.

Astrazeneca_vakcina
A védettség kialakulásához két adag AstraZeneca-vakcinára van szükség. Fotóillusztráció: JUSTIN TALLIS / AFP

Friss hírek az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban:

 • Május 13.: Az AstraZeneca oltás két vakcinája közt főszabály szerint 12 hét telik el, de lehetőség van 4 hétre csökkenteni a két vakcina beadása közti időt. Ezt a háziorvosoknál, illetve az oltópontokon lehet kérvényezni. Ahogy ebben a cikkben olvasható, ezt akkor lehet megtenni, ha összejön egyszerre 10 ember.
 • Április: Több ország szakértői próbálják feltárni, mi is lehet a pontos hatásmechanizmus az AstraZeneca vakcinája és a ritka vérrögképződéses esetek között. Ez egyáltalán nem mindegy ugyanis abból a szempontból sem, hogy a többi vektorvakcinát is vizsgálni kell-e, az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg a Johnson&Johnson oltóanyagát is átnézi hasonló esetek miatt. Közben megindult az ötletelés a probléma kiküszöbölésére: egyes szakértők szerint például a második adag megfelezése lehet a leginkább járható út, minderről itt írnak bővebben. (Az eddigi eredmények azonban azt is mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.)
 •  Április 28-án jelentették be, hogy a héten érkezik újabb 324 ezer AstraZeneca-vakcina Magyarországra. Továbbá nem kell már várni a háziorvos hívására, minden regisztrált választhat időpontot az www.eeszt.gov.hu oldalon az ország bármely oltópontjára. Ez a rendszer sikeresnek bizonyult, így nyitva is marad, a Sinopharm- mellett pedig immár AstaZeneca-oltásra is lehet jelentkezni.

Szputnyik V

Az orosz oltóanyag, a Szputnyik V kombinált vektorvakcina. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte Magyarországon. (Európai Uniós engedélye még nincs, de az EMA már vizsgálja.)

Hatékonysága: 91,6 %.

Két adag szükséges belőle, a két oltás között 21 nap telhet el. A teljes védettség a második oltás utáni 14. nap körül alakul ki.

Hazánkban a 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Jelenleg elővigyázatossággal, az oltóorvos döntése alapján krónikus betegeknek is adható.

Várandós nőknek nem adható.

Lakossági tájékoztató elérhető.

Szputnyik V vakcina
A Szputnyik V vakcinából a védettség kialakulásához két adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges. Fotó: Andreas SOLARO / AFP

Friss hírek a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban:

 • Május 14.: A Szputnyik vakcinára korlátozott számban lehet időpontot foglalni, mert az orosz fél már leszállította a szerződött mennyiséget.
 • Április 27-én újabb szállítmány Szputnyik vakcina érkezését jelentették be. A kormány teherszállító repülőgépe Moszkvából 480 ezer Szputnyikkal a fedélzetén érkezik Budapestre. A gép fedélzetén 200 ezer első komponensű oltóanyag van, amelynek a leszállításával Oroszország teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit az első komponensű oltások tekintetében. Egymillió magyar ember kaphatja meg a Szputnyik oltását ezáltal. A gépen van még 280 ezer második komponens, ezzel most már minden Magyarországon lévő első komponens utáni második komponens is megérkezett. Tehát mindenki, aki eddig megkapta az első oltást a Szputnyikból, meg tudja kapni a második adagot is. Már csak egy 200 ezres orosz szállítás van hátra, amely néhány hét múlva érkezik majd. Ez a most beérkező 200 ezer első komponens második komponense lesz.

Sinopharm

A kínai vakcina inaktivált (elölt) víruson alapuló oltóanyag. A Sinopharm vakcinát Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye alapján használják.

Hatékonysága: 79,34 %

Két adag szükséges belőle, a két oltás között 28 nap telhet el. A teljes védettség a második oltás utáni 14. nap körül alakul ki.

Hazánkban a 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Krónikus betegek is kaphatják, amennyiben a krónikus betegségük megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott.

Várandós nőknek nem adható.

Lakossági tájékoztató elérhető.

sinopharm_vakcina
A kínai Sinopharm-vakcinából a védettség kialakulásához két oltás szükséges. Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Friss hírek a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban:

 • Május 14.: Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezett, és nagyobb mennyiség még várható.
 • Már a háziorvos nélkül, önállóan is lehet időpontot kérni az oltásra. Minden regisztrált választhat időpontot az www.eeszt.gov.hu oldalon az ország bármely oltópontjára. Ez a rendszer sikeresnek bizonyult, így nyitva is marad, a Sinopharm- mellett pedig immár AstaZeneca-oltásra is lehet jelentkezni.
 • További friss hír, hogy a Sinopharm leányvállalata gyerekeknek adható vakcinát kezdett embereken tesztelni, erről itt írnak.

Janssen

A Johnson and Johnson amerikai vállalat által kifejlesztett vakcina vírusvektor-alapú. Ez az első olyan vakcina, amelyből egy adag is elegendő. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte az uniós tagországoknak.

Hatékonysága: 66,9 %

Egy adag szükséges belőle. A teljes védettség az oltás utáni 14. nap körül alakul ki.

Hazánkban a 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Krónikus betegek is kaphatják.

Várandós nőknek nem adható.

Lakossági tájékoztató elérhető.

Janssen-vakcina
A Janssen-vakcina az első olyan oltóanyag, amiből egy adag is elegendő. Fotó: Francesco Militello Mirto / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Friss hírek a Janssen vakcinával kapcsolatban:

 • Május 14.: Az egydózisú Janssen-oltóanyagot két helyen használják fel. Az oltóbuszokon elsősorban a kistelepüléseken, köztük hátrányos helyzetű falvakban élőket oltják be vele. Emellett 50 ezer adag Janssen-vackinát háziorvosok használhatnak fel.
 •  Bővült a rendelkezésre álló vakcinák tárháza Magyarországon, az április 28-i bejelentés szerint az elmúlt napokban hazánkba érkezett 24 ezer Janssen-vakcina is.
 • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) áprilisi bejelentése szerint rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.