Szputnyik V vakcina: mit kell tudni az oltásról?

A Szputnyik V kombinált vektorvakcina. A koronavírus okozta súlyos lefolyású, valamint szövődményekkel járó COVID-19 megbetegedés kialakulása ellen nyújt védelmet.

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZenecakoronavírus elleni vakcinája után negyedikként a Szputnyik V oltóanyaga is engedélyt kapott a magyarországi használatra, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) gyógyszerminőségi és immunbiológiai szempontból is megfelelőnek találta. Ez azért is számított különleges eseménynek, mert a korábbi oltóanyagokkal ellentétben a Szputnyik V volt az első olyan, itthon engedélyezett vakcina, mellyel úgy kezdődött meg az oltás, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem vizsgálta annak hatékonyságát. Az orosz oltóanyag a mai napig nem rendelkezik európai uniós jóváhagyással, ám az eltelt időben több európai országban is bevették az oltókampányok vakcinái közé. Március közepéig mintegy 7 millió embert oltottak már be a Szputnyik V vakcinával világszerte, írja a Házipatika.

Szputnyik V vakcina
A Szputnyik V vakcinából a védettség kialakulásához két adag szükséges, 21 nap különbséggel. Fotó: Andreas SOLARO / AFP

Ahogy az a kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, a Szputnyik V kombinált vektorvakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére.  Egy ártalmatlan, szaporodni nem képes, csonkolt náthavírus közvetítésével juttatja be a sejtekbe a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének örökítőanyagát.  A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. 

Mennyire hatékony?

90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina – nyilatkozta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója. Ezt erősítik a Lancet című orvosi szaklapban közzétett eredmények is, miszerint a klinikai tesztelés harmadik fázisában is sikeresnek bizonyult az orosz oltóanyag, 91,6 százalékban védte meg a beoltottakat a koronavírus-fertőzéstől, ezzel a hatékonysága megközelíti a nyugati fejlesztésű vakcinákét. A 60 év feletti korcsoportban végzett vizsgálatok során az oltás 91,8 százalékos hatékonyságot mutatott. Az orosz gyártó továbbá közleményben ismertette, hogy a tesztelésben részt vevő alanyok szervezetében 1,3-1,5-ször magasabb antitestmennyiséget mutattak ki, mint azoknál, akik felgyógyultak a COVID-19-ből.

A védettség kialakulásához két adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges.

Kik kaphatják meg?

A Szputnyik V vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.  Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már meggyógyultak.

Bizonyos krónikus betegségek esetén a Szputnyik V vakcina beadása ellenjavallt. Az oltóorvos dönt arról, hogy a Szputnyik V vakcina alkalmazható-e az oltandónál.  Várandósság és szoptatás alatt az oltás ellenjavalt. Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

Nem adható be akut lázas betegség esetén, illetve a Szputnyik V vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció esetén.  A Szputnyik V vakcina első adagja (I. komponens) után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot (II. komponens). További ellenjavallatok: a kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl. penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos allergiás (anafilaxiás) reakció, a krónikus vesebetegség vagy májbetegség, az endokrin betegségek, a jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, a súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma, akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás, autoimmun betegség, rosszindulatú daganatos betegség.

Milyen mellékhatásokat okozhat?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés.

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?
A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során. Februárban az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg úgy nyilatkozott, a kísérleti tények alapján jó okuk van feltételezni, hogy a Szputnyik V vakcina legalább 2 évig tartó védettséget nyújt – ennek bizonyításához azonban további kutatások szükségesek.