Moderna-vakcina: mit kell tudni az oltásról?

A Moderna oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Célja, hogy védelmet nyújtson a COVID-19 betegséggel szemben.

A Moderna a Pfizer-vakcinához hasonlóan szintén nem tartalmazza a koronavírust, csak egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekuláját (mRNS). A szervezetbe kerülve ez csupán a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtekkel, ami megbetegedést nem okozhat, az immunitáshoz azonban már elégséges.

A Moderna oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Fotó: PETER ENDIG / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Mennyire hatékony?

A készítmény hatékonyságát a legtöbb szervezet 90 százalék fölé méri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 92 százalékos hatékonysággal védhet meg a COVID-19 kialakulásától.

A védettség kialakulásához két adag szükséges, 28 nap különbséggel. A védettség a második adag után nagyjából a 14. napon alakul ki.

Kik kaphatják meg?

A Moderna oltóanyagát a 18 évnél idősebbek kaphatják meg. Az oltás krónikus betegséggel rendelkezőknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció. Aki már átesett egyszer a fertőzésen, a teljes gyógyulást követően megkaphatja a vakcinát.

Március 26-án bejelentették, hogy Magyarországon az mRNS-alapú vakcinával lehet oltani a várandósokat, így a Modernával is. Fontos azonban, hogy mikor történik az oltás beadása: a várandósság 12. hetét követően történik az első adag beadása, míg a szülés után a második adag.

Milyen mellékhatásokat okozhat?

Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert (2021. március), meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

További tudnivalók a Moderna vakcinájáról.Szeptember 5. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.10.08. Gál családnév – mi az eredete, jelentése? A világ legmagányosabb háza Hogyan írjuk helyesen: Hongkong vagy Hong-Kong? Hogyan írjuk helyesen: kellett vagy kellet? Mióta tagja Magyarország a NATO-nak? Mikor van Rudolf névnap? Hogyan írjuk helyesen: csúszda vagy csuszda? Tényleg kék a Kék Hold?