Pfizer-vakcina: mit kell tudni az oltásról?

A Pfizer/BioNTech oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Célja, hogy védelmet nyújtson a COVID-19 betegséggel szemben.

Az Európai Unióban, illetve Magyarországon az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német BioNTech biotechnológiai vállalat által közösen kifejlesztett Comirnaty vakcinát engedélyezték elsőként a COVID-19 megelőzésére szolgáló oltóanyagok közül.

A vakcina nem tartalmazza az új koronavírust (SARS-CoV-2-vírust).
A szervezetbe kerülve a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtekkel, így beadása nem okozhat megbetegedést, az immunitás kialakulásához azonban elégséges.

A Pfizer/BioNTech oltóanyaga
A Pfizer/BioNTech oltóanyaga mRNS-alapú vakcina. Fotó: Julie Sebadelha / Hans Lucas / via AFP

Mennyire hatékony?

A klinikai vizsgálatok eredménye szerint a második részoltást követően 95 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a tüneteket produkáló COVID-19-et.

Az oltás 65 éven felülieknél, illetve általában véve a súlyos lefolyású COVID-19 szempontjából kockázati csoportba tartozóknál is biztonságos és hatékony.

A védettség kialakulásához két dózis szükséges, a kettő beadása között 21 napnak kell eltelnie. A védettség a második oltást követően nagyjából a 7. napon alakul ki.

Kik kaphatják meg?

A vakcina 16 éves kor felett bárkinek beadható, aki nem küzd lázzal vagy akut betegséggel. Krónikus betegeknél, időseknél és koronavírus-fertőzésen korábban már átesett embereknél is alkalmazható, illetve megfelelő immunválaszt vált ki.

Március 26-án bejelentették, hogy Magyarországon az mRNS-alapú vakcinával lehet oltani a várandósokat, így a Pfizer oltóanyagával is. Fontos azonban, hogy mikor történik az oltás beadása: a várandósság 12. hetét követően történik az első adag beadása, míg a szülés után a második adag.

Milyen mellékhatásokat okozhat?

Oltási reakcióklehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

További információk a vakcináról itt.