Sinopharm-vakcina: mit kell tudni az oltásról?

A vakcina a kínai Sinopharm gyógyszeripari vállalat BBIBP-CorV elnevezésű oltóanyaga. A koronavírus okozta súlyos lefolyású, valamint szövődményekkel járó COVID-19 megbetegedés kialakulása ellen nyújt védelmet. 

Magyarországon február végén kezdtek oltani az első, OGYÉI által engedélyezett kínai vakcinával. A kormányzati tájékoztató oldal szerint a Sinopharm-vakcina hatóanyaga inaktivált, elölt vírus, alumínium-hidroxid adjuvánssal.

Ahogy a hasonló technikával gyártott védőoltások – például az influenzaoltások vagy a veszettség elleni oltás -, úgy ez is erős immunválaszt vált ki, írja a Házipatika. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID-19 ellen. Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

sinopharm_vakcina
A kínai Sinopharm-vakcinából a védettség kialakulásához két oltás szükséges. Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Kik kaphatják meg?

A Sinopharm-vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak. 

 Várandósság és szoptatás alatt az oltás ellenjavallt. Továbbá nem javasolják akut lázas betegség, a Sinopharm-vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció esetén, a Sinopharm-vakcina első adagja után anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot. 

Kaphat-e Sinopharm-oltást, aki krónikus alapbetegséggel rendelkezik?
Bizonyos, elsősorban nem kezelt krónikus betegségek esetén a Sinopharm-vakcina beadása ellenjavallt. Amennyiben krónikus betegsége megfelelően kezelt, egyensúlyban tartott, megkaphatja az oltást. Az oltóorvos dönt arról, hogy a Sinopharm-vakcina alkalmazható-e az oltandónál.  

Mennyire hatékony?

A gyártó közlése szerint az oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, de mivel a széleskörű, fázis III-as klinikai vizsgálatot nem Kínában végezték, így ez az adat nem mond túl sokat. Az Egyesült Arab Emirátusok közlése szerint az általuk hónapokkal ezelőtt elvégzett klinikai vizsgálatok előzetes adatai szerint a Sinopharm-vakcina hatékonysága 86 százalékos lehet. Azt azonban a Házipatika szerint érdemes figyelembe venni a hatékonyság latolgatásakor, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatokban résztvevő 60 évesek, vagy 60 évnél idősebbek aránya elenyésző – ahogy az OGYÉI is kitér rá, egy százalék alatti – volt. Ami azt jelenti, hogy jelenleg nagyon kevés adat áll rendelkezésre arról, esetükben hogyan alakul a hatékonyság, és milyen fokú védettséget szerezhetnek az oltással. (Emiatt Kínában jellemzően a 18-59 éveseket oltják vele.)

A védettség kialakulásához 2 adag, 21-28 nap időközzel történő beadása szükséges. Magyarországon 28 nap különbséget tartanak a két oltás beadása között.

Milyen mellékhatásokat okozhat az oltás?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz, esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés. További lehetséges mellékhatások itt.

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?
A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során. Az Egyesült Arab Emírségekből nemrég azt jelentették, hogy néhány oltottnál szükség volt egy harmadik dózis beadására, mert esetükben két részoltás nem bizonyult elegendőnek a védettség kialakulásához.  Mikor van Villő névnap? Hogyan írjuk helyesen: hazakísér vagy hazakisér? Mikor van Margaréta névnap? Milyen lesz az idő? Hogyan írjuk helyesen: között vagy közöt? Hogyan írjuk helyesen: húzza vagy huzza? Mikor van Dóra névnap? Hogyan írjuk helyesen: akkumulátor vagy akumlátor? Hogyan írjuk helyesen: irányít vagy irányit? Július 12. – miről nevezetes?