Mikor van Miksa névnap?

Március 12., augusztus 14., október 12., december 6.

A Mikhál vagy Mihály név önállósult becézéséből.

Németül Max vagy Maximilian, angolul Max, franciául Maximilian.

Híres Miksák: Falk Miksa újságíró, politikus, Hell Miksa csillagász, Maxim Gorkij orosz író, Stein Miksa honvéd tábornok, Mad Max, az azonos című film főszereplője.

mihály-névnap

Mel Gibsont a Mad Max című film (1979) indította el a világhírnév felé vezető úton. Az ausztrál disztopikus akciófilm főszereplője addig teljesen ismeretlen volt Amerikában és Európában. A rendkívül alacsony költségvetésű, ismeretlen színészekkel forgatott film az alkotók számára is meglepően nagy siker volt, szinte azonnal bekerült a kult-filmek táborába, évtizedekre meghatározva a poszt-apokaliptikus mozik világát.

A klasszikus western elemeket a közeljövő világába helyező film cselekményének alapja az egykor a törvényt szolgáló, de a törvény erejében csalódott magányos hős igazságosztó hadjárata a családját megölő könyörtelen banditák ellen. Erőszakos jelenetei miatt a film Új-Zélandon és Svédországban kezdetben be volt tiltva.

 

deri_miksaDéri Miksa mérnök, feltaláló, erőmű építő. A Duna és a Tisza szabályozási terveinek elkészítésében vett részt Budapesten és Szegeden. Zipernowsky Károllyal közösen alkották meg öngerjesztésű váltakozó áramú gépüket, amelyet generátorként és motorként is lehet üzemeltetni. Bláthy Ottó Titusszal hármasban hozták létre 1885-ben az első olyan transzformátort, ami energiaátvitelre alkalmas volt. 

 

 

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 49. forduló Április 18. – miről nevezetes? Mikor adták ki az első Guinness Rekordok Könyvét? Vörös családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Jácinta névnap? November 9. – miről nevezetes? Kizárják-e gyorsúszóversenyből azt, aki kutyaúszásban nyer? Mikor van Boglárka névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 28. játékhéten 2017-ben Keresztrejtvény – 09.19.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.