Csupasz csiga elleni védekezés a kertben: mit tehetünk?
A csupasz csigák, más néven meztelencsigák megjelenése a kertekben komoly veszélyt jelent a növényekre, mert a kártevő állatok megrágják a leveleket és a terméseket. Képesek teljes pusztítást végezni a növényeken, különösen a zöldségeken, virágokon és a palántákon. Ugyanakkor a csigainvázió megelőzhető, mutatjuk a hatékony módszereket és praktikákat a csupasz csigák elleni küzdelemhez.

A csupasz csigák általában nedves és párás időszakokban jelennek meg a kertekben, különösen tavasszal és ősszel aktívak. A nyári hónapokban, amikor melegebb és szárazabb az időjárás, gyakran a talaj alatt rejtőzködnek.

A kertekben megjelenve komoly károkat okozhatnak, ugyanis a csupasz csigák sokféle növényt fogyasztanak, beleértve a zöldségeket, virágokat, gyümölcsöket és dísznövényeket. Megrágják a növények leveleit, szárát és gyümölcseit, ami csökkentheti a termést és teljesen elpusztíthatja az érintett növényeket. Ráadásul gombák és baktériumok hordozói is lehetnek a meztelencsigák, amik növénybetegségeket okozhatnak. Továbbá más, hasznos rovarok és kisállatok populációját is károsíthatják, ami csökkenti a kerti biodiverzitást.

Meztelencsiga egy növényen.
A csupasz csigák komoly károkat okozhatnak a kertekben. Fotó: Getty Images

Szerencsére van azonban néhány hatékony módszer és praktika a csupasz csigák elleni védekezéshez, most ezeket vesszük sorra. 

Megelőzés a kertekben

A csigák elleni védekezésben fontos szerepet játszik a kert tisztán tartása. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen távolítsuk el a kerti szemetet, az avarréteget és a lehullott leveleket, mert ezek ideális búvóhelyet nyújtanak a csigák számára. 

A csupasz csigák jobban kedvelik a savas talajt, ezért érdemes mészport szórni a talajra, ezzel növelni annak pH-értékét. A talajtakarás is segíthet, mivel a csupasz csigák nem szeretik a durva felületeket.

Növényválasztással a csupasz csigák ellen

Érdemes olyan növényeket ültetni a kertbe, amik kevésbé vonzóak a csigák számára, sőt, inkább elűzik a kártevő állatokat. Ilyen például a levendula, a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a menta. Ezek a növények nemcsak elriasztják a csupasz csigákat, de illatosak és szépek is.

via GIPHY

Akadályok, csapdák a csupasz csigáknak

Számos csapda létezik a csupasz csigák ellen, ilyen például a sörcsapda. A sör édes illata vonzza a csigákat, és miután beleesnek egy ilyen csapdába, nem tudnak kimászni. A sörcsapda elkészítéséhez ássunk mélyedéseket a földbe, helyezzünk bele kisebb tálkákat, amiknek a pereme a talajszinttel legyen egyenlő, és töltsük meg sörrel. De az is hatásos lehet, ha a tálkába sör helyett olyan vizet töltünk, amiben  élesztőport és cukrot oldottunk fel. 

Egy másik módszer, ha rézszalagot helyezünk a növények köré. A réz ugyanis elektrokémiai reakciót vált ki akkor, amikor a csiga hozzáér, és ez visszatartja a kártevőket, anélkül, hogy megsebezné azokat.

A diatomaföld használata is hatékony lehet, mert éles, apró kovamoszatokból áll, amelyek megsértik a csigák testét, tehát inkább távol maradnak tőle. 

A deszkacsapda bizonyítottan hatékony módszer. Ehhez nem kell más, mint választani egy nagyobb deszkát vagy fadarabot, és letenni a talajra a kertben a növények közé, lehetőleg nedves, sötét helyre. A csupasz csigák éjszaka aktívabbak, ezért érdemes a deszkát reggelente ellenőrizni, amikor is összegyűlnek alatta a rejtőzködő csigák. Ekkor össze lehet szedni őket, és két út is áll előttünk: vagy egy vödör sós vízbe dobjuk a csigákat, és akkor elpusztulnak, vagy pedig a humánusabb utat választjuk, és az összeszedett csigákat jó messzire szállítjuk a kertünktől, például erdőszélre, árokba.

Szódabikarbónával a csigák ellen

Hatékony módszer lehet a szódabikarbóna bevetése is a csigák ellen – de csak akkor, ha mértékkel használjuk! A túlzott használatát kerülni kell, különben károsítja a növényeket, sőt, a hasznos rovarokra is negatív hatással lesz. Tehát csak célzottan és óvatosan használjuk a kertben, a növények alatt és a csigák által kedvelt sötét, nedves helyeken egyenletesen szórjunk szét a szódabikarbónából.

Hasznos állatok bevetése a csigák ellen

Egyes állatok, mint például a béka, a szalamandra vagy a madarak természetes ellenségei a csigáknak. Ezeknek az állatoknak a bevonzása a kertbe segíthet a csigapopuláció természetes szabályozásában.  Az indiai futókacsa egyik kedvenc csemegéje a meztelencsiga, és nagyon hatékonyan is pusztítja őket, ugyanakkor a zöldségeket sem veti meg, szóval óvatosan érdemes bánni a bevetésével.

Vegyszerek: csak végső esetben

Számos vegyszer is kapható a csupasz csigák ellen, amik megmérgezik és elpusztítják őket, ugyanakkor csak a végső esetben javasoljuk használatukat és csakis a csomagolásukon lévő utasítás szerint. Mert ezek a vegyszerek károsak lehetnek a környezetre, a növényekre és más hasznos rovarokra, sőt, helytelen használat esetén akár még a háziállatokra is!

Érdemes inkább kipróbálni a növényi alternatívákat: néhány természetes anyag, mint a kávézacc vagy a fahamu használata a kertben szintén hatásos lehet a csigák távoltartásában.