Mi az adóbevallás határideje 2024-ben?
A NAV 2024-ben is elkészíti minden magánszemély számára a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. Mindenképp érdemes azonban átnézni a tervezetet és bizonyos esetekben ki is kell azt egészíteni.

Május 21-e a határideje a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának 2024-ben, amely során adónk 1+1 százalékának felajánlásáról is rendelkezhetünk.

A bevallást elektronikusan, az eSZJA felületen a legegyszerűbb benyújtani, ugyanakkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) postázza is a papíralapú szja-bevallási tervezeteket azoknak, akik ezt igényelték.

(2024. március 18-ig kérhették szja-bevallási tervezetük postázását azok, akiknek nincsen KAÜ-azonosítójuk (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás).

Amennyiben egyetértünk az adóbevallási tervezetben foglaltakkal – akár postai úton érkezett, akár elektronikusan -, és nem kell önállóan bevallást benyújtanunk, akkor nincsen további teendőnk, a NAV által elkészített adóbevallási tervezet a benyújtási határidő után érvényes bevallássá válik.

Kiknek kell önállóan szja-bevallást benyújtaniuk, illetve kiegészíteni a tervezetet?

 • mezőgazdasági őstermelőknek, családi gazdálkodóknak,
 • egyéni vállalkozóknak,
 • az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek a tevékenységeikből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel.
Adatlapot tölt ki egy nő számológép használatával.
A papíralapú tervezeten nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a szerkesztést, benyújtást a webes felületen végzi el. Fotó: Getty Images

Fontos tudnivalók az adóbevallással kapcsolatban

 • Azok is számíthatnak levélre, értesítésre, akiknek tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó, illetve befizetendő vagy visszaigényelhető adót tartalmaz – hívta fel a figyelmet a NAV.
 • Ha a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz, elég aláírva visszaküldeni a NAV-hoz a kiegészítő nyilatkozatot, amelyen az adózó kiválaszthatja, hogy a visszajáró összeget postán vagy átutalással kéri.
 • A nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével válik a bevallási tervezet érvényes bevallássá, a visszaigényelt összeget a NAV a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki.
 • Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több 500 ezer forintnál, akkor – az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – akár 12 havi pótlékmentes részletfizetést is kérhetnek az adózók idén, amit a bevallásban vagy a kiegészítő nyilatkozatban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 21-e.
 • Az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és az őstermelők a tervezet adatainak felhasználásával készíthetik el legkönnyebben bevallásukat a 23SZJA jelű nyomtatványon.
 • Az őstermelőknek a szociális hozzájárulási adót az szja-bevallásban kell bevallaniuk. Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele 2023-ban nem haladta meg az 1 millió 392 ezer forintot, és nincs más szja-köteles jövedelme, akkor elegendő ezt a kiegészítő nyilatkozaton jelölnie és visszaküldenie, 23SZJA jelű bevallást nem kell benyújtania.
 • A papíralapú tervezeten nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a szerkesztést, benyújtást a webes felületen végzi el – jelezte az adóhatóság.
 • Aki nem szeretne ügyfélkaput nyitni, és nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, annak a 23SZJA jelű bevallást kell benyújtania május 21-ig a NAV-hoz.

Az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozat

Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról, legkésőbb 2024. május 21-éig, az szja-bevallástól függetlenül is. Bárki dönthet úgy, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig egy technikai számos vallási közösségnek

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

A nyilatkozat legegyszerűbb elektronikusan nyújtható be:

 • az eSZJA webes felületen, online kitöltve vagy
 • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve vagy
 • külön, a 23EGYSZA-nyomtatvány kitöltésével.