Székely családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Székely” családnév a néppel, nemzetiséggel, népcsoporttal való kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezek a nevek leginkább származási, etnikai, nyelvi, földrajzi kapcsolatra utalnak. A nép- és népcsoportnevekből alakult családneveket is idesorolják, ilyen például a Lengyel, Orosz, Magyar, Németh, Cseh, Török, Horváth, Oláh, Rácz név. A hellyel való kapcsolatra utaló nevek közé is besorolható a Székely családnév. A birtok-, lakó- vagy származási helyre utalhatnak ezek a nevek. Keletkezhettek táj- és megyenevekből, helységnevekből, víznevekből, valamint településrészek neveiből, mikrotoponimákból, földrajzi köznevekből is. Idesorolhatók a Parti, Vég, Városi, Váradi, Somogyi, Szalai, Szilágyi nevek.

A székely népnév eredete vitatott. Első jelentése valószínűleg őr, határőr lehetett, és a veszélyes védelmi területen élő népcsoportokat hívhatták így. Később a jelentése szűkült az Erdélyben élő székelységre. Ugyanúgy, ahogy a többi népnév, ez is gyakori családnévvé vált. Nem kizárólag a székelyek kaphatták névül, hanem azok is, akik hozzájuk hasonlóan öltöztek, vagy viselkedtek, a közelükben éltek, vagy onnan költöztek. A XIX. században asszimilációs céllal nagyon sokan választották a Székely nevet.

A Székely vezetéknév 2014-ben a 75. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Székely” vezetéknevű ember:

Székely Éva olimpiai bajnok úszó

(idősebb) siménfalvi Székely Mózes erdélyi fejedelem

Székely Ferenc jogász, miniszter

Székely Mihály gépészmérnök, pilóta

Ádámosi Székely Bertalan festő

Székely Péter sakkozó

Székely Bulcsú vízilabdázó

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: sohasem vagy soha sem? Hogyan írjuk helyesen: resztelt máj vagy reszelt máj? Május 30. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: Firefoxszal vagy Firefoxxal? Hogyan írjuk helyesen: huzatos vagy húzatos? Keresztrejtvény – 09.07. Augusztus 30. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: didereg vagy dídereg? 2015. október 21. és 25. között Budapesten rendezik a WOMEX-et. Milyen esemény is ez? Hogyan írjuk helyesen: melankolikus vagy melankólikus?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.