Székely családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Székely” családnév a néppel, nemzetiséggel, népcsoporttal való kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezek a nevek leginkább származási, etnikai, nyelvi, földrajzi kapcsolatra utalnak. A nép- és népcsoportnevekből alakult családneveket is idesorolják, ilyen például a Lengyel, Orosz, Magyar, Németh, Cseh, Török, Horváth, Oláh, Rácz név. A hellyel való kapcsolatra utaló nevek közé is besorolható a Székely családnév. A birtok-, lakó- vagy származási helyre utalhatnak ezek a nevek. Keletkezhettek táj- és megyenevekből, helységnevekből, víznevekből, valamint településrészek neveiből, mikrotoponimákból, földrajzi köznevekből is. Idesorolhatók a Parti, Vég, Városi, Váradi, Somogyi, Szalai, Szilágyi nevek.

A székely népnév eredete vitatott. Első jelentése valószínűleg őr, határőr lehetett, és a veszélyes védelmi területen élő népcsoportokat hívhatták így. Később a jelentése szűkült az Erdélyben élő székelységre. Ugyanúgy, ahogy a többi népnév, ez is gyakori családnévvé vált. Nem kizárólag a székelyek kaphatták névül, hanem azok is, akik hozzájuk hasonlóan öltöztek, vagy viselkedtek, a közelükben éltek, vagy onnan költöztek. A XIX. században asszimilációs céllal nagyon sokan választották a Székely nevet.

A Székely vezetéknév 2014-ben a 75. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Székely” vezetéknevű ember:

Székely Éva olimpiai bajnok úszó

(idősebb) siménfalvi Székely Mózes erdélyi fejedelem

Székely Ferenc jogász, miniszter

Székely Mihály gépészmérnök, pilóta

Ádámosi Székely Bertalan festő

Székely Péter sakkozó

Székely Bulcsú vízilabdázó

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: nyilván vagy nyílván? Hogyan írjuk helyesen: bent vagy bennt? Agytorna 164. forduló Agytorna 79. forduló Agytorna 92. forduló Melyik Magyarország legjobb étterme? Hogyan írjuk helyesen: magánfelhasználó vagy magán felhasználó? Hogyan írjuk helyesen: széles körű vagy széleskörű? Hogyan írjuk helyesen: biztosan vagy biztossan? Április 20. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.