Lengyel családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Lengyel” családnév a néppel, nemzetiséggel, népcsoporttal való kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezek a nevek leginkább származási, etnikai, nyelvi, földrajzi kapcsolatra utalnak. A nép- és népcsoportnevekből alakult családneveket is idesorolják, ilyen például az Orosz, Magyar, Németh, Cseh, Török, Horváth, Oláh, Rácz név. A hellyel való kapcsolatra utaló nevek közé is besorolható a Lengyel családnév. A birtok-, lakó- vagy származási helyre utalhatnak ezek a nevek. Keletkezhettek táj- és megyenevekből, helységnevekből, víznevekből, valamint településrészek neveiből, mikrotoponimákból, földrajzi köznevekből is. Idesorolhatók a Parti, Vég, Városi, Váradi, Somogyi, Szalai, Szilágyi nevek.

A többi népnévhez hasonlóan ezt sem csak azok kaphatták meg, akik a lengyel nép tagjai voltak, hanem olyanok is, akik tudtak lengyelül, vagy a ruhájuk, hajviseletük, szokásaik hasonlítottak a lengyelekéhez. Esetleg jártak Lengyelországban, vagy arról a vidékről származtak, ahol lengyelek is éltek.

A Lengyel vezetéknév 2014-ben a 66. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Lengyel” vezetéknevű ember:

Lengyel Tamás színművész

Lengyel László közgazdász, politológus

Lengyel József író, költő

Lengyel Ferenc színész, rendező

Lengyel Ferenc labdarúgó, edző

Lengyel Béla sakkozó, nemzetközi mester

Lengyel István építész

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Alberta névnap? Mikor van Bene névnap? Mikor kell évszám után pontot tenni a magyar helyesírás szabályai szerint? Agytorna 62. forduló Mikor van Apor névnap? Mikor van Kornélia névnap? Melyik ország fogadja be a legtöbb menekültet? Agytorna 30. forduló: mi van a képen? Hogyan írjuk helyesen: nefelejcs vagy nefelejts? Hogyan írjuk helyesen: csügged vagy csüged?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.