Lengyel családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Lengyel” családnév a néppel, nemzetiséggel, népcsoporttal való kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezek a nevek leginkább származási, etnikai, nyelvi, földrajzi kapcsolatra utalnak. A nép- és népcsoportnevekből alakult családneveket is idesorolják, ilyen például az Orosz, Magyar, Németh, Cseh, Török, Horváth, Oláh, Rácz név. A hellyel való kapcsolatra utaló nevek közé is besorolható a Lengyel családnév. A birtok-, lakó- vagy származási helyre utalhatnak ezek a nevek. Keletkezhettek táj- és megyenevekből, helységnevekből, víznevekből, valamint településrészek neveiből, mikrotoponimákból, földrajzi köznevekből is. Idesorolhatók a Parti, Vég, Városi, Váradi, Somogyi, Szalai, Szilágyi nevek.

A többi népnévhez hasonlóan ezt sem csak azok kaphatták meg, akik a lengyel nép tagjai voltak, hanem olyanok is, akik tudtak lengyelül, vagy a ruhájuk, hajviseletük, szokásaik hasonlítottak a lengyelekéhez. Esetleg jártak Lengyelországban, vagy arról a vidékről származtak, ahol lengyelek is éltek.

A Lengyel vezetéknév 2014-ben a 66. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Lengyel” vezetéknevű ember:

Lengyel Tamás színművész

Lengyel László közgazdász, politológus

Lengyel József író, költő

Lengyel Ferenc színész, rendező

Lengyel Ferenc labdarúgó, edző

Lengyel Béla sakkozó, nemzetközi mester

Lengyel István építész

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Margit névnap? Hogyan írjuk helyesen: milyen vagy mien? Hogyan írjuk helyesen: húszan vagy huszan? Hogyan írjuk helyesen: kellett vagy kellet? Milyen eredetű a “prém” szavunk? Agytorna 111. forduló Hogyan írjuk helyesen: 5-tel vagy 5-el? Hogyan írjuk helyesen: New York-i vagy newyorki? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: padka vagy patka?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.