Oláh családnév – mi az eredete, jelentése?

Az „Oláh” családnév a néppel, nemzetiséggel, népcsoporttal való kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezek a nevek leginkább származási, etnikai, nyelvi, földrajzi kapcsolatra utalnak. A nép- és népcsoportnevekből alakult családneveket is idesorolják, ilyen például a Németh, Cseh név.

Eredete a vlah szó, mely moldvai, havasalföldi személyt jelentett. Nehéz kiejtése miatt azonban módosult, így lett belőle uláh, majd oláh. Itt is, mint a többi népnév esetén egy ember nem csupán akkor kaphatta meg ezt a nevet, ha ő maga az oláh népcsoport tagja volt. Olyan esetben is a ragadványnevévé, majd vezetéknevévé válhatott, ha hozzájuk hasonlóan öltözött vagy viselkedett, beszélte a nyelvüket. Vagy egyszerűen csak arról a környékről költözött más helyre. Erdélyben és az ország északkeleti részén fordul elő gyakrabban.

Az Oláh vezetéknév 2014-ben a 17. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Oláh” vezetéknevű ember:

Oláh Ibolya énekesnő, dalszerző

Oláh Gergő énekes, X-Faktor győztes

Oláh György kémiai Nobel-díjas vegyészprofesszor

Oláh Vivien fitness bajnok

Oláh Gábor költő, író

Oláh Béla költő

Oláh Imre távgyógyító

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? Hogyan írjuk helyesen: lebonyolít vagy lebonyolit? Keresztrejtvény – 09.22. Hogyan írjuk helyesen: egyelőre vagy eggyenlőre? Június 18. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: stílus vagy stilus? Keresztrejtvény – 16.03.10. Cseresznye fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a cseresznye? Mikor van Anasztázia névnap? Óraátállítás 2022: mikor kell átállítani az órákat ősszel? Keresztrejtvény – 09.21.