Lehet-e kötelező az alkoholvizsgálat a munkahelyen?

Igen.

munkahely alkohol

A munkavállaló köteles munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni a munkavégzés helyszínén a Munka Törvénykönyve előírásának megfelelően. A Munkavédelmi törvény előírása a munkáltató számára, hogy csak olyan munkavállalót alkalmazhat, aki munkára képes állapotban van.

A munkáltatónak kötelessége, hogy a munkavégzés ideje alatt ellenőrizze a munkavállaló munkára képes állapotát.

Az ellenőrzés módját belső utasításban vagy Munkavédelmi Szabályzatban érdemes rögzíteni.

Az alkoholos befolyásoltság állapotában lévő munkavállaló veszélyt jelent saját magára és a környezetére is. Rendszerint az a munkavállaló, aki alkoholt fogyasztott, nincs munkaképes állapotban.

A munkáltató kötelezheti a munkavállalót az alkoholvizsgálat elvégzésére, a munkavállaló köteles alávetni magát az ellenőrzésnek. Az alkoholos állapot ellenőrzésére rendszeres és rendkívüli ellenőrzéseket kell tartani, az eredményt pedig dokumentálni szükséges.

Anyagmozgató- és földmunkagép vezetői valamint járművezetői munkakörben alkalmazott munkavállalók esetén rendszeres ellenőrzéseket kell tartani, rendkívülit például munkabaleset esetén szükséges.

A munkahelyen ittas állapotban való megjelenés vagy a munkaidő alatti alkoholfogyasztás a hazai gyakorlatban a rendkívüli felmondást szokta maga után vonni.

Ez is érdekelhet: 
Mit mér az alkoholszonda?
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?
Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek?