Mióta büntetik az ittas vezetést?

1897 óta.

A világon először 1897 szeptemberében, Londonban egy taxisofőrt bírságoltak meg ittas vezetésért. Hazánkban a Magyar Királyi Curia 1905-ben hozott határozataiban találkozunk először az ittas vezetésért járó büntetéssel.

 

nicholas-cage-iszik-es-vezet-NE-LEGYEL-NICHOLAS-CAGE

 

Magyarországon a zéró tolerancia elvét alkalmazzák, amely azt jelenti, hogy az vezethet járművet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A bűncselekménynek nem minősülő ittas vezetés esetében fix bírságtételek kerültek bevezetésre (100 ezer, 150 ezer forint), melynek kiszabása során a hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége.

A 0,2 -0,5 ezrelék közötti véralkohol-koncentráció az ittas vezetés szabálysértését jelenti. A bírói gyakorlat szerint, ha a véralkohol-koncentráció a 0,8 ezreléket meghaladó mennyiségű, már bűncselekmény valósul meg, 0,5-0,8 ezrelék közötti véralkohol-koncentráció esetén pedig akkor állapítható meg bűncselekmény, ha az alkoholos befolyásoltság tényét akár a klinikai tünetek, akár a vezetés során tanúsított magatartás tükrözik. Azaz a véralkohol-koncentráció és a klinikai tünetek együttes értékelése alapján kell megállapítani a bűncselekmény elkövetését.

 

Ez is érdekelhet:

Kit nevezünk alkoholistának?
Mit tehetünk másnaposság ellen?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből?