Mit mér az alkoholszonda?

A kilélegzett levegő alkoholtartalmát.

alkoholszonda

A tüdőhólyagocskákban lévő levegő alkoholtartalma egyenesen arányos a vér alkoholtartalmával, ezért használhatók a szondák. Erőteljes kilégzéssel adnak pontos eredményt. Többfajta szonda létezik, kémiai reakció vagy fizikai jelenség alapján működnek.

Ma is használatban van még az 1953-ban kidolgozott szonda. A benne található sárga káliumkromát az alkoholgőz hatására zöld krómmá alakul. Számos hibalehetősége van, de a negatív eredmény kizárja az alkoholos befolyásoltságot.

Alkoholos bonbonok, mentolos szájvíz esetlegesen adhatnak tévesen pozitív eredményt. 5-10 perc elteltével már biztos nem mutatható ki a hatásuk.

Hazánkban a zéró toleranciát alkalmazzák az ittas autóvezetés megítélésére. Ha a szondázásnál 0,5 ezrelék feletti a véralkoholszint, akkor elveszik a vezető jogosítványát. Két pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása után már lehet ennyi. A véralkoholszint értéke az ivástól számított időtől, az egyén testsúlyától, az elfogyasztott étel mennyiségétől is függ.

Az utolsó pohár alkoholos ital elfogyasztása után 5-6 órával lehet biztonságosan autót vezetni. Nagyjából ennyi idő szükséges az alkohol szervezetből való távozásához.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?
Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek?

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 22. forduló: mi van a képen? Keresztrejtvény – 16.08.07. Keresztrejtvény – 16.01.08. Hogyan írjuk helyesen: abszolút vagy abszolult? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.10.19. Mi a címe a képnek? Január 19. – miről nevezetes? Május 6. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.