Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek?

Igen…

alkoholelvonas

Delirium tremensnek nevezik azt az állapotot, amely a legsúlyosabb elvonási tünet, az alkoholbetegek 15%-nál alakul ki. Az utolsó pohár alkohol elfogyasztása után pár órával kezdődnek a tünetek, majd 2-3 nap alatt fejlődhet ki az életet veszélyeztető állapot.

Általában szorongással kezdődik, majd durva végtagremegés alakul ki, amely a fejre és a törzsre továbbterjed, mindemellett izzadás jellemző. Megvonásos görcsroham, vagyis alkalmi epilepszia is kísérheti. Ezután a zavartság, tájékozatlanság növekszik, alvászavar lép fel, jelentős nyugtalanság, esetleg látási, hallási hallucinációkról számol be a beteg. Szapora szívverés, magas vérnyomás, láz is jelentkezhet. A máj és a hasnyálmirigy működésében zavar lép fel, a szervezet folyadék- és ionháztartása felborul.

Mivel életveszélyes állapot, ezért mindenképp kórházi kezelést, akár intenzív osztályost is szükségessé tesz. B-vitamin hiányos állapot rendezése fontos. Ha az akut állapot rendeződik, akkor hónapokig tartó leszoktató kezelésen érdemes részt vennie a páciensnek. Korábban a halálozási arány a 15-20%-ot is elérte, ma a kezelés fejlődésével mindössze néhány százalékra tehető.

A Házipatika is ír róla.

Enyhébb esetekben is előfordulhat alvászavar, lidércnyomásos álmok, álmatlanság, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hányás a megvonás következtében. Mindezek annak következményei, hogy a hosszú ideig tartó alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyműködést.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: Nagy-Britannia vagy Nagy-Britania? Agytorna 114. forduló Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: cellulóz vagy celulóz? Melyek a leggyakoribb férfi keresztnevek Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: akkumulátor vagy akumulátor? Hogyan írjuk helyesen: megbíz vagy megbiz? Agytorna 191. forduló Keresztrejtvény – 08.26. Milyen névnap van ma és holnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.