Sipos családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Sipos” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló családnevek csoportjába tartozik.

Azon belül a foglalkozásra, tisztségre, munkaviszonyra, tevékenységre utaló nevek közé, ahová az Ács, Asztalos, Kovács, Molnár, Szabó, Varga, Papp,Takács, Lakatos, Mészáros, Szűcs, Pintér,Kocsis, Orsós nevek is.

Alapszava a síp, mely úgy alakulhatott ki, hogy a sí hangutánzó szóhoz –p igeképző csatolódott, majd főnevesült. Már a honfoglalás előtti időszakban is elterjedt hangszer volt. Sokféle anyagból, cserépből, nádból, fémből, fából egyaránt készítették. A síp szóhoz –s képző kapcsolódott, mely a sípot készítőt, illetve a sípon játszó zenészt is jelölhette. A katonaságnál külön beosztásuk volt a siposoknak és a dobosoknak. Foglalkozást jelentő változatban vagy kedvtelésként vagy katonai beosztásként egyaránt gyakori esetben vált családnévvé. Névmagyarosítás céljából sokan választották ezt a nevet.

A Sipos vezetéknév 2014-ben a 33. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Sipos” vezetéknevű ember:

Sipos Péter énekes, az Irigy Hónaljmirigy tagja

Sipos Tamás énekes, az Irigy Hónaljmirigy tagja

Sipos F. Tamás énekes

Sipos Lilla válogatott labdarúgó

Sipos Imre színművész, rendező

Sipos András filmrendező, forgatókönyvíró

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: egyelőre vagy eggyenlőre? Hogyan írjuk helyesen: állapotban vagy álapotban? Hogyan írjuk helyesen: folyó vagy fojó? Keresztrejtvény – 16.09.14. Agytorna 67. forduló Mióta fogható a Cartoon Network Magyarországon? Keresztrejtvény – 16.11.08. Augusztus 18. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: feszítés vagy feszités? Hogyan írjuk helyesen: leszámítol vagy leszámitol?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.