Sipos családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Sipos” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló családnevek csoportjába tartozik.

Azon belül a foglalkozásra, tisztségre, munkaviszonyra, tevékenységre utaló nevek közé, ahová az Ács, Asztalos, Kovács, Molnár, Szabó, Varga, Papp,Takács, Lakatos, Mészáros, Szűcs, Pintér,Kocsis, Orsós nevek is.

Alapszava a síp, mely úgy alakulhatott ki, hogy a sí hangutánzó szóhoz –p igeképző csatolódott, majd főnevesült. Már a honfoglalás előtti időszakban is elterjedt hangszer volt. Sokféle anyagból, cserépből, nádból, fémből, fából egyaránt készítették. A síp szóhoz –s képző kapcsolódott, mely a sípot készítőt, illetve a sípon játszó zenészt is jelölhette. A katonaságnál külön beosztásuk volt a siposoknak és a dobosoknak. Foglalkozást jelentő változatban vagy kedvtelésként vagy katonai beosztásként egyaránt gyakori esetben vált családnévvé. Névmagyarosítás céljából sokan választották ezt a nevet.

A Sipos vezetéknév 2014-ben a 33. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Sipos” vezetéknevű ember:

Sipos Péter énekes, az Irigy Hónaljmirigy tagja

Sipos Tamás énekes, az Irigy Hónaljmirigy tagja

Sipos F. Tamás énekes

Sipos Lilla válogatott labdarúgó

Sipos Imre színművész, rendező

Sipos András filmrendező, forgatókönyvíró

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ötöslottó nyerőszámok a 17. játékhéten 2016-ban Ki gyártja a Fordot? Keresztrejtvény – 16.12.05. Mikor van Sába névnap? Keresztrejtvény – 16.07.15. Május 21. – miről nevezetes? Mikor van Izolda névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 11. játékhéten 2016-ban Keresztrejtvény – 16.12.04. Mikor van Erna névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.