Orsós családnév – mi az eredete, jelentése?

Az „Orsós” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló családnevek csoportjába tartozik.

Orsós családnév

Azon belül a foglalkozásra, tisztségre, munkaviszonyra, tevékenységre utaló nevek közé, ahová az Ács, Asztalos, Kovács, Molnár, Szabó, Varga, Papp, Takács, Lakatos, Mészáros, Szűcs, Pintér, Kocsis nevek is.

Az ótörök eredetű orsó szó lehet az alapszava. Ez henger alakú fát jelent, melyet az asszonyok használtak fonáskor. A valamivel rendelkező, valamivel foglalkozó –s képzővel foglalkozásnévvé vált, orsókat készítő értelemben. A cigányság körében jellemző volt, hogy fafaragással foglalkoztak, így elsősorban közöttük vált ragadványnévvé, majd családi névvé.

Az Orsós vezetéknév 2014-ben a 31. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Orsós” vezetéknevű ember:

Dr. Orsós Anna tanár

Orsós Ferenc művelődésszervező, festő

Orsós Jakab fafaragó művész, szobrász

Orsós Teréz grafikus, festőművész

Orsós Zsolt paralimpikon

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Tamara névnap? December 6. – miről nevezetes? Mikor hajtottak végre utoljára halálos ítéletet Magyarországon, és miért végezték ki az elítéltet? Mikor van Gerzson névnap? Illem: két férfi és két nő megy az étterembe, ki lép be először és ki lép be utoljára? Mi a címe a képnek? Március 2. – miről nevezetes? Palacsinta fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a palacsinta? Keresztrejtvény – 16.06.10. Hogyan írjuk helyesen: bőr vagy bör?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 10 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Lehet, hogy gyakori név,hisz cigány, de nem mindenki szereti ezért megváltoztatja pl. Orbánra.

  2. Az orsósok annak idején valóban a fonáshoz készítettek orsót,fából.mint a kanalasok,teknősök.Egyszerűen megtanulható.kézművesek voltak,a lakatosok…már többnyire németek,vagy a szintén cigányokból kerültek ki a sok háború miatt háttér-katonaként..Az első VH-után már ezek a szakmák leértékelődtek,vagy megszüntek.