Orsós családnév – mi az eredete, jelentése?

Az „Orsós” családnév a társadalmi helyzetre, szerepre utaló családnevek csoportjába tartozik.

Orsós családnév

Azon belül a foglalkozásra, tisztségre, munkaviszonyra, tevékenységre utaló nevek közé, ahová az Ács, Asztalos, Kovács, Molnár, Szabó, Varga, Papp, Takács, Lakatos, Mészáros, Szűcs, Pintér, Kocsis nevek is.

Az ótörök eredetű orsó szó lehet az alapszava. Ez henger alakú fát jelent, melyet az asszonyok használtak fonáskor. A valamivel rendelkező, valamivel foglalkozó –s képzővel foglalkozásnévvé vált, orsókat készítő értelemben. A cigányság körében jellemző volt, hogy fafaragással foglalkoztak, így elsősorban közöttük vált ragadványnévvé, majd családi névvé.

Az Orsós vezetéknév 2014-ben a 31. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Orsós” vezetéknevű ember:

Dr. Orsós Anna tanár

Orsós Ferenc művelődésszervező, festő

Orsós Jakab fafaragó művész, szobrász

Orsós Teréz grafikus, festőművész

Orsós Zsolt paralimpikon

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: ambíció vagy ambició? Hogyan írjuk helyesen: olcsó termékek vagy olcsó árak? Mi a címe a képnek? Március 16. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Agytorna 62. forduló Június 24. – miről nevezetes? Mikor van Tímea névnap? Melyik Magyarország második legmagasabb hegycsúcsa? Hogyan írjuk helyesen: biztató vagy bíztató?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 10 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Lehet, hogy gyakori név,hisz cigány, de nem mindenki szereti ezért megváltoztatja pl. Orbánra.

  2. Az orsósok annak idején valóban a fonáshoz készítettek orsót,fából.mint a kanalasok,teknősök.Egyszerűen megtanulható.kézművesek voltak,a lakatosok…már többnyire németek,vagy a szintén cigányokból kerültek ki a sok háború miatt háttér-katonaként..Az első VH-után már ezek a szakmák leértékelődtek,vagy megszüntek.