Okozhat-e gondot, ha alkoholra gyógyszert szedünk?

Igen…

alkohol gyogyszer

Ha rendszeresen alkoholt fogyasztunk, akkor bizonyos gyógyszerek nem az elvárt módon hatnak a szervezetünkre. Akár életveszélyes állapot kialakulása is lehetséges.

Az alkohol lebontásában résztvevő enzimcsalád sokféle gyógyszer lebontásáért is felelős. A rendszeres alkoholfogyasztás miatt ezek az enzimek gyorsabb munkára kényszerülnek, így azonban bizonyos gyógyszerek is gyorsabban lebomlanak. Ennek következtében nem alakul ki a vérben az a koncentráció, ami szükséges lenne a terápiás hatás eléréséhez, vagy nem elegendő ideig tart. Cukorbetegségben használt gyógyszer esetén a vércukorszint veszélyesen ingadozhat.

Néhány gyógyszer hatását a fokozza az alkohol. Az alkohol hatására álmosság alakul ki, ez összeadódva a nyugtatók vagy altatók hatásával leküzdhetetlen álmosságot, kómát, akár halált is okozhat.

Más gyógyszereknek pedig a mellékhatását fokozza. Aszpirinnel együtt nő a gyomorfekély kialakulásának valószínűsége.

Nagyobb a vérzéshajlamuk a krónikusan alkoholt fogyasztóknak, így a véralvadásgátlók alkalmazása fokozott kockázatot jelent.

Nagyon fontos, hogy a kezelést elrendelő orvossal őszintén beszéljünk arról, ha gyakran fogyasztunk alkoholt, hogy sikerüljön a legalkalmasabb terápiát megtalálni.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?
Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek?

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Leonita névnap? Hogyan írjuk helyesen: elsüllyed vagy elsűlyed? Igaz-e hogy vírus pusztítja el azok gépét, akik trikolórra változtatták Facebook profilképüket? Hogyan írjuk helyesen: ezt vagy eszt? Keresztrejtvény – 12.06. Május 9. – miről nevezetes? Mikor van Hortenzia névnap? Mit jelent az, ha Szegeden azt mondják a fejedre, hogy ludáj? Hogyan írjuk helyesen: színű vagy szinü? Mikor van Csongor névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.