Melyik a legtöbb: egy magyar icce, egy budai meszely, vagy egy magyar pint?

1 budai (pozsonyi, erdélyi) meszely = 1/2 icce

1 magyar icce = 0,8484 liter

1 magyar (pozsonyi) pint = 1,696 liter

icce_meszely_pint

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Egy bögre, kanál, diónyi valami az hány dkg, gramm?

Egy evőkanál hány ml?

Egy evőkanál liszt hány dkg?

Egy bögre liszt hány dkg?

Az icce (vagy Itce) régi magyar űrmérték, 0,84 l. Helyenként és koronként változó, általában 7-8 dl folyadékot jelölt, de voltak ennél kisebb, illetve nagyobb mennyiségű iccék is. Bor és egyéb italok mérésére használták a 17-18. században. A bor mérésére manapság is használják.

A meszely osztrák eredetű űrmérték. Latin megnevezése: quartale; német megnevezése: Seidel (Seitel). A meszely ivóedényből alakult bormértékké. Első magyar vonatkozású említése 1495-ből származik. Elsődleges alkalmazása a kialakulásának megfelelően kocsmákban, italkimérésekben. Mértékként területi és időbeli változatosságot mutat. Általában mint fél icce definiált, 0,35–0,45 l közé esett, de leggyakrabban 0,42 l-nek lehet megfeleltetni. Leggyakoribb alegységei: a bécsi meszely = 0,353681 liter, és a budai (pozsonyi, erdélyi) meszely 1/2 icce, 1593-ig 0,33 liter, utána 0,419 liter.

A pint régi magyar, és ma is használt angolszász űrmérték. Több változata közül nálunk a magyar, a bécsi, és a pozsonyi pint volt ismert. Magyarországon a pint két iccével egyenlő, az akó egyetlen változatával sincs egész számú osztója. A magyar pint = 1,696 liter, azonos a pozsonyi pinttel; 1 akó = 33–35 pint, az időtől és helytől függően; a bécsi pint = 1,415 liter.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Illem az uszodában: hogyan osztoztok többen egy sávban? Mikor van Diána névnap? Mikor van Ilona névnap? Keresztrejtvény – 16.09.04. Hány magyar miniszterelnököt végeztek ki? 34 magyar kutya, aki menhelyről, utcáról talált örök otthonra Hogyan írjuk helyesen: LCD kijelző vagy LCD-kijelző? Hogyan írjuk helyesen: perdít vagy perdit? Hogyan írjuk helyesen: befőtt vagy befött? Agytorna 7. forduló: mi van a képen?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.