Márton családnév – mi az eredete, jelentése?

A “Márton” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezen belül az apára utaló családnevek közé. Az egyházi és a régi világi férfi személynevekből alakult családnevek tartoznak ide, mint például a Péter, Barta, Balla, Tamás, Orbán, Gáspár, Máté, Kozma, Jónás, Fábián, Illés, Pál, Bálint, Fülöp, Péntek, Antal, Kelemen, Gál, Simon, Balázs.

A név végső forrása a halál jelentésű Mamers vagy Mamors isten neve, melyből a latinban Mars lett. Mars a háború, harc istene. Ebből előbb a Marcius nemzetségnév alakult ki, majd a Martinus személynév. A név híres viselője Tours-i Szent Márton volt, aki a köpenyét elfelezte egy koldussal. Kegyes katonaként népszerű volt a keresztény világban, így a neve elterjedtté vált. Az Árpádok és az Anjouk korában Magyarországon is sokan viselték ezt a keresztnevet. A latin -us végződés elmaradt, a Martin is gyakori családnévvé vált, majd többszöri átalakuláson keresztül jött létre a Márton forma.

Ehhez hasonló jelentésű külföldi családnév: Martin (angol, francia, belga).

A Márton vezetéknév 2014-ben a 100. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Márton” vezetéknevű ember:

Márton Lajos festőművész, illusztrátor

Márton András színművész, rendező, politikus

Márton József nyelvész, lapszerkesztő

Márton András zenész, dobos

Márton Zsolt nemzetközi futsal labdarúgó játékvezető

Márton Áron katolikus püspök

Márton Sándor labdarúgó játékvezető

“Családnévrokon”:

Sir George Martin zenei producer

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 Április 8. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: gunyoros vagy gúnyoros? Munkaszüneti napok és hosszú hétvégék 2024: melyik, mikor van? Hogyan írjuk helyesen: irtózatos vagy írtózatos? Hogyan írjuk helyesen: különböző vagy külömböző? Mikor van Vilibald névnap? Hogyan írjuk helyesen: interneten vagy internetten? Hogyan írjuk helyesen: egy vagy eggy? Keresztrejtvény – 10.29. Mikor van Villő névnap?