Balla családnév – mi az eredete, jelentése?

A “Balla” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezen belül az apára utaló családnevek közé. Az egyházi és a régi világi férfi személynevekből alakult családnevek tartoznak ide, mint például a Tamás, Orbán, Gáspár, Máté, Kozma, Jónás, Fábián, Illés, Pál, Bálint, Fülöp, Péntek, Antal, Kelemen, Gál, Simon, Balázs.

A bal vagyis baloldal jelentésű közszavunk valószínűleg finnugor eredetű lehet. Az Árpád-korban a Bal vagy Bol személynév volt. Illetve kiegészülve, Bala formában pedig Bal nevű személy leszármazottját jelentette. Ugyanebben a formában az -a kiegészítés kicsinyítőképző is lehetett. Hosszabb, Bal- vagy Bar- kezdetű keresztnevek is rövidülhettek Bal névvé. Például a Balázs, Barnabás nevek. 

A Balla vezetéknév 2014-ben a 91. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Balla” vezetéknevű ember:

Gáspárné Balla Beáta celeb, Gáspár Győző felesége, Bea asszony

Balla Eszter színésznő

Balla Erzsébet (Balla Böske) költő, író

Balla Mária magyar bajnok úszó, edző

Balla Károlyné Molnár Karolina színésznő

Balla Béla labdarúgó-játékvezető

Balla Károly jogász, költő, publicista

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 Oláh családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: számítógép vagy számitógép? Szeptember 16. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: gálya vagy gája? Keresztrejtvény – 16.07.22. Keresztrejtvény – 10.18. Hogyan írjuk helyesen: fűtő vagy fütő? Hogyan írjuk helyesen: némítás vagy némitás? Hogyan írjuk helyesen: alakító vagy alakitó? Hogyan írjuk helyesen: kommunikáció vagy komunikáció?