Máté családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Máté” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló családnevek csoportjába tartozik.

Ezen belül az apára utaló családnevek közé. Az egyházi és a régi világi férfi személynevekből alakult családnevek tartoznak ide, mint például a Kozma, Jónás, Fábián, Illés, Pál, Bálint, Fülöp, Péntek, Antal, Kelemen, Gál, Simon, Balázs.

Előzményének tekinthető a bibliai héber eredetű Mah teet yah név, amelynek jelentése: Isten ajándéka. A héberben Mah tee változat terjedt el. A latinba Matthaeus formában került át. A magyar nyelvben a latin -us végződés elmaradt, így lett belőle Máté. Már az Árpádok és az Anjouk korában is nagyon kedvelt keresztnév volt. Máté fia, leszármazottja értelemben lett belőle családnév.

Ehhez hasonló jelentésű külföldi családnév: Matthew (angol).

A Máté vezetéknév 2014-ben a 74. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Máté” vezetéknevű ember:

Máté Péter énekes, zeneszerző, zongorista

Máté Gábor színész, rendező

Máté Csaba labdarúgó, edző

Máté János labdarúgó

Máté Krisztina televíziós műsorvezető

Máté Gábor esztéta

Máté Adél középpályás magyar bajnok labdarúgó

“Családnévrokon”:

Tobias Matthew Yorki érsek

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: súlytalan vagy sújtalan? Balázs családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: hárítás vagy háritás? Keresztrejtvény – 09.19. Hol lesz az egy négyzetméterre jutó celebek száma a legnagyobb 2016. február 13-án? Hogyan írjuk helyesen: nedvesít vagy nedvesit? Keresztrejtvény – 16.09.23. Virág családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: képzeld vagy kébzeld? Hogyan írjuk helyesen: indítvány vagy inditvány?