Március 11. – miről nevezetes?

2011. március 11-én történt a tóhukoi földrengés és cunami.

Tsunami

Japán keleti partvidékén Tóhuko régió csendes-óceáni partjainál történt földrengés 14 óra 46 perckor. Ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés. A rengés után cunami következett tíz méteres hullámokkal. A szökőár vagy cunami japán eredetű kifejezés, magyarul óriáshullámnak is hívják. Ritkán előforduló, de nagyon pusztító természeti katasztrófa. A földrengés 9,0-s erősségű volt. A rengést követő cunami magassága egyes helyeken a 38 métert is elérte. 10 órán belül Észak-Amerika partjait is elérte. Következményként a Fukusimai atomerőműben március 12-én és 14-én robbanás történt. A katasztrófa több ezer áldozatot követelt.

Névnapok: Szilárd, Tímea, Konstantin.

Ezen a napon született:

  • Bánhidi László színművész 1906-ban. A Tüskevárban ő játszotta Matula bácsit.
  • Szondi Lipót pszichiáter 1893-ban. A soranalízis és a Szondi-teszt megalkotója.

Ezen a napon hunyt el:

  • Sir Alexander Fleming Nobel-díjas orvos 1955-ben. A penicillin felfedezője. 1941-ben próbálták ki először beteg embereken a penicillint. Ez a felfedezés nagyban segítette más antibiotikumok előállítását.
  • Szlobodan Milosevics Jugoszlávia volt szövetségi elnöke 2006-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: közvetlenül vagy közvetlenűl? Melyek a leggyakoribb férfi keresztnevek Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: hagyja vagy haggya? Melyik Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja? Erre figyeljen, ha gyümölcsfát ültet Szeptember 10. – miről nevezetes? Hány hosszú hétvége lesz 2015-ben? Mikor van Jácint névnap? Mi a címe a képnek? Mikor van Brigitta névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.