Május 23. – miről nevezetes?

 A 6:3-as mérkőzés visszavágójának évfordulója

7:1

Fotó: Fortepan

1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott híres győzelmet aratott az angol labdarúgó csapat ellen. Ez volt az a mérkőzés, aminek 6:3 volt az eredménye. Ezen a napon a londoni Wembley Stadionban sikerült a magyaroknak legyőzniük az akkor már kilencven éve verhetetlen angol csapatot. 1954. május 23-án szeretett volna revansot venni Anglia csapata. A visszavágót Budapesten szervezték, hatalmas érdeklődést kapott a mérkőzés. Az angolok teljesen biztosak voltak abban, hogy megnyerik. A magyar csapat diadalmas győzelmet aratott, 7:1 lett az eredmény. Az a mondás járta, hogy „Az angolok egy hétre jöttek, és 7:1-re mentek.” Az Aranycsapat tagjai voltak, többek között Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Puskás Ferenc.

Névnapok: Dezső, Vilmos, Renáta.

Ezen a napon született:

  • Anatolij Karpov világbajnok sakkozó 1951-ben. Hét éven keresztül küzdött Garri Kaszparovval a világbajnoki címért. Öt világbajnoki döntőt vívtak egymással összesen.
  • Rubens Barrichello brazil autóversenyző 1972-ben. Kilenc évesen kezdett el gokartozni. 11 futamgyőzelmet szerzett.

Ezen a napon hunyt el:

  • Benyovszky Móric utazó, kalandor 1786-ban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?





Váradi családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: jaj vagy jajj? Hogyan írjuk helyesen: előreláthatólag vagy előre láthatólag? Mikor van Margaréta névnap? Hogyan írjuk helyesen: itt hagy vagy itthagy? Mikor van Elza névnap? Hogyan írjuk helyesen: főképp vagy főkép? Koronavírus: mi az omikron? Van-e Budapesten csokoládé-múzeum? Mikor van Villő névnap?