Mikor van Vilmos névnap?

Mikor van Vilmos névnap?

Vilmos névnap: január 10., április 6. és június 25.

Vilmos herceg és családja a Buckingham-palota erkélyén: balról jobbra: György herceg, Katalin hercegné, Lajos herceg, Sarolta hercegnő.
Vilmos herceg és családja a Buckingham-palota erkélyén, a képen balról jobbra: György herceg, Katalin hercegné, Lajos herceg, Sarolta hercegnő, Vilmos herceg. Fotó: Adrian Dennis / AFP

A Vilmos név jelentése és eredete

A germán eredetű Wilhelm név latinos Vilhelmus alakjából származik, jelentése akarat + sisak.

Híres Vilmosok

Apor Vilmos püspök, Gryllus Vilmos énekes, William Shakespeare angol drámaíró, Tell Vilmos középkori hős, Vilmos cambridge-i herceg.

Vilmos brit királyi herceg a brit trónörökös idősebbik fia, így ő lenne apja után a trón várományosa, ám 2014-ben a Globe magazin szerint lemondott erről a jogáról. Állítólag felesége, Katalin hercegnő nehezen kezeli azt, hogy mindenkinek meg kell felelni, és hogy házasságuk minden percét a világ előtt kell élniük. Nem beszélve arról, hogy a hercegséggel járó kötelességeket gyakran egymástól távol, a világ különböző pontján, egyedül kell teljesíteniük. Vilmos herceg a lemondással igyekezett megvédeni kapcsolatukat, elsőszülött gyermeküket, Györgyöt, és annak 2015-ben születendő kistestvérét.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?