Május 21. – miről nevezetes?

A Magyar Honvédelem Napja, A kulturális fejlődés és sokszínűség napja

Kulturális sokszínűség világnapja

1849. május 21-én a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontján a honvédsereg visszafoglalta Buda várát három hetes ostrom után. 1848. május 16-án kezdték szervezni azt a magyar honvédhadsereget, amely a szabadságharc alatt több csatában és ütközetben megverte a császári hadsereget.

A kulturális fejlődés és sokszínűség napja lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megértsük a kulturális sokszínűségben rejlő értékeket, és a különböző kultúrák könnyebben tudjanak együtt élni egymás megismerése hatására. A multikulturális nevelés célja, hogy a tanulókban olyan képességeket fejlesszenek ki, amelyek elősegítik a különböző kultúrájú csoportokkal való kommunikációt, a toleranciát egymás értékeivel kapcsolatban. Bizonyos csoportok marginalizálódásának megakadályozásában lehet fontos szerepe.

Névnapok: Konstantin, András.

Ezen a napon született:

  • Albrecht Dürer festőművész, grafikus 1471-ben.
  • Willem Einthoven holland orvos, fiziológus 1860-ban. 1924-ben orvosi Nobel-díjat kapott az elektrokardiográf továbbfejlesztéséért. A szív elektromos jelenségeit már korábban is tudták érzékelni és rögzíteni, ehhez azonban a szívre kellett helyezni az elektródákat. Műszere már a klinikumban is használható diagnosztikus eszköz volt, bár használatát kényelmetlenné tette, hogy a páciens lábait sóoldatba kellett lógatni, és a 270 kilós gép üzemeltetéséhez öt személyre volt szükség.

Ezen a napon hunyt el:

  • Kiss Péter hegymászó 2013-ban. A Kancsendzöngán a csúcsról lefelé indulva egyik társával együtt eltűnt. Valószínűleg nem sok időt tölthettek élve ilyen magasságban a szabad ég alatt.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: kardántengely vagy gardántengely? Agytorna 74. forduló Keresztrejtvény – 16.01.17. Keresztrejtvény – 09.28. Keresztrejtvény – 16.01.09. Hogyan írjuk helyesen: e világi vagy evilági? Hogyan írjuk helyesen: elölről vagy előlröl? Keresztrejtvény – 16.02.29. Mikor van Orfeusz névnap? Hogyan írjuk helyesen: forrófejű vagy forró fejű?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.