Február 6. – miről nevezetes?

1947. február 6-án Bay Zoltán és kutatócsoportja radarral megmérte a Föld-Hold távolságot. 

 Hold Föld távolság

És ez a Magyar Rádiótechnikai Fegyvernem Napja. Arra emlékezünk ezen a napon, hogy 1947. február 6-án Bay Zoltán és kutatócsoportja radarral megmérte a Föld-Hold távolságot. A magyar űrkutatás kezdetének tekinthető ez az esemény. A radarcsillagászat tudománya köthető Bay Zoltán munkásságához. A négyszázezer kilométerről visszavert jel elvész a zajban. A jel/zaj arány nem változtatható, ezért volt nagyon fontos Bay Zoltán találmánya, ami az volt, hogy coulométerrel jelösszegzést valósított meg.

Névnapok: Dorottya, Dóra, Pál.

Ezen a napon született:

  • Ronald Wilson Reagan az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke 1911-ben. Rádiós sportriporterként, majd színészként dolgozott. 1966-ban megválasztották Kalifornia kormányzójává. Hatvankilenc éves korában választották meg először elnöknek, 1984-ben pedig újraválasztották. 1989-ben George H. W. Bush-t ajánlotta utódául.
  • Eva Braun, aki Adolf Hitler felesége volt, 1912-ben. Egy 2014-es DNS-teszt eredménye szerint zsidó származású lehetett. Hitler sokáig nem vállalta fel a kapcsolatukat, szinte a külvilágtól elzárva tartotta szeretőjét. Végül közös öngyilkosságuk előtt 36 órával mégis feleségül vette.

Ezen a napon halt meg:

  • Gary Moore gitáros 2011-ben.
  • Umbero Maglioli autóversenyző 1999-ben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: perpetuum mobile vagy perpetum mobile? HELYSÉG vagy HELYISÉG? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: hátba támad vagy hátbatámad? Hogyan írjuk helyesen: különböző vagy külömböző? Milyen messzire lehet kilőni egy nyílvesszőt? Ötöslottó nyerőszámok a 50. játékhéten 2016-ban Vannak-e mellékhatásai a koleszterincsökkentő gyógyszereknek? Mi a címe a képnek? Mikor van Ignác névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.