Mikor van Dorottya névnap?

Február 6-án.

Amacrinum 'Dorothy Hannibal'

A szép virág neve: Amacrinum ‘Dorothy Hannibal’

Valamint június 25-én, szeptember 2-án, 3-án és 9-én.

Görög eredetű név, Isten ajándéka jelentéssel.

Híres Dorottyák: Dorottya: Csokonai Vitéz Mihály komikus eposza, Szent Dorottya vértanú, Udvaros Dorottya színésznő.

Angolul, franciául Dorothy, németül Dorothea.

Óz, a csodák csodája vagy magyarul megjelent másik fordításban Óz, a nagy varázsló című könyv szereplője Dorothy. A kislányt a házzal együtt, amelyben él, egy forgószél Óz a varázsló birodalmába repíti. Elindul a sárga téglás úton, hogy megtalálja a varázslót. Meg akarja őt kérni, hogy segítsen neki hazajutni. Útközben útitársául szegődik a Madárijesztő, a Bádogember és a Gyáva Oroszlán, akiknek észre, szívre és bátorságra lenne szükségük. Kalandos útjuk eredményeként Dorothy végül hazajut.

A népi időjóslásban Dorottya napja fontos, azt tartja a néphit: Ha Dorottya szorítja, Zsuzsanna megtágítja. Vagyis, ha Dorottya napján fagy van, akkor Zsuzsanna napján olvadni fog.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: betűvel vagy betüvel? Keresztrejtvény – 10.11. Hogyan írjuk helyesen: impulzus vagy inpulzus? Kenyér fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a kenyér? Ötöslottó nyerőszámok 42. hét – 2015.10.17. Mikor van Csaba névnap? Keresztrejtvény – 11.17. Major családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Xénia névnap? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.