Mikor van Pál névnap?

Mikor van Pál névnap?

Pál névnapok: január 25-én, június 26-án, 29-én és 30-án.

Szécsi Pál énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró.
Szécsi Pál énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Valamint január 10-én, 15-én és 18-án, február 6-án, 10-én, 22-én, március 7-én, április 1-én és 28-án, május 7-én, augusztus 1-én, október 19-én, november 18-án.

A Pál név eredete, jelentése

Latin eredetű név, kis termetű férfi jelentéssel.

Híres Pálok

II. János Pál pápa, Heim Pál gyermekorvos, Dr. Erőss Pál bíró, ügyvéd, televíziós személyiség a Jogi esetekből, Losonczi Pál az Elnöki Tanács elnöke, Mácsai Pál színész, Nánási Pál fotóművész.

A néhai II. János Pál pápa szobra látható a római Gemelli kórház bejáratánál.
A néhai II. János Pál pápa szobra látható a római Gemelli kórház bejáratánál. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Angolul Paul, németül Paul vagy Paulus.

Használjuk a pálfordulás szót olyan esetben, ha valakinek a véleménye hirtelen megváltozik. Érzelmeiben, meggyőződésében váratlan, ellentétes irányú fordulat következik be. A szó eredetileg Szent Pál apostol megtérését jelenti. Saul néven nagy üldözője volt a kereszténységnek. A damaszkuszi úton haladva egy látomást tapasztalt, melynek hatására térítő apostol lett. Ez volt a Pál fordulása.

1991-ben Esterházy Péter tette népszerűvé azt a mondást, miszerint “csúcsforgalom van a damaszkuszi úton“, ami azóta számos változatban jelzi, hogy sokan változtatják meg a rendszerváltást követően hitvallásukat akár az ellenkezőre is. A mondással kapcsolatosan kimerítő elemzést találhatunk itt.

A Pál névhez kötődik még egy mondás is: “Otthagyta mint Szent Pál az oláhokat”. A szólás biztosan létezik, azt is tudjuk, mit jelent (nagyon otthagyta őket), de az eredete bizonytalan, pontosabban kétféle eredete van. Az egyik (a leghihetőbb), hogy Pál apostol több felszabadított római népcsoporttal próbált beszélni a krisztusi hitről, de Pál a valachusokkal kudarcot vallott. A később vlachoknak hívott csoport többszöri vándorlás után a mai Románia területén kötött.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?