Mikor van Pál névnap?

Főnévnapok: január 25-én, június 26-án, 29-én és 30-án.

London Szent Pal szekesegyhaz

Szent Pál székesegyház London – 
a Milleneum híd a Szent Pál székesegyházhoz vezet

Valamint január 10-én, 15-én és 18-án, február 6-án, 10-én, 22-én, március 7-én, április 1-én és 28-án, május 7-én, augusztus 1-én, október 19-én, november 18-án.

Latin eredetű név, kis termetű férfi jelentéssel.

Pál névnap - II. János Pál emlékműve
II. János Pál pápa emlékműve Gdanskban

Híres Pálok: II. János Pál pápa, Heim Pál gyermekorvos, Dr. Erőss Pál bíró, ügyvéd, televíziós személyiség a Jogi esetekből, Losonczi Pál az Elnöki Tanács elnöke, Mácsai Pál színész, Nánási Pál fotóművész. (Fotó: Kapa1966 / Shutterstock.com)

Angolul Paul, németül Paul vagy Paulus.

Pál névnap - pálfordulásHasználjuk a pálfordulás szót olyan esetben, ha valakinek a véleménye hirtelen megváltozik. Érzelmeiben, meggyőződésében váratlan, ellentétes irányú fordulat következik be. A szó eredetileg Szent Pál apostol megtérését jelenti. Saul néven nagy üldözője volt a kereszténységnek. A damaszkuszi úton haladva egy látomást tapasztalt, melynek hatására térítő apostol lett. Ez volt a Pál fordulása.

1991-ben Esterházy Péter tette népszerűvé azt a mondást, miszerint “csúcsforgalom van a damaszkuszi úton“, ami azóta számos változatban jelzi, hogy sokan változtatják meg a rendszerváltást követően hitvallásukat akár az ellenkezőre is. A mondással kapcsolatosan kimerítő elemzést találhatunk itt.

A Pál névhez kötődik még egy mondás is: “Otthagyta mint Szent Pál az oláhokat”. A szólás biztosan létezik, azt is tudjuk, mit jelent (nagyon otthagyta őket), de az eredete bizonytalan, pontosabban kétféle eredete van. Az egyik (a leghihetőbb), hogy Pál apostol több felszabadított római népcsoporttal próbált beszélni a krisztusi hitről, de Pál a valachusokkal kudarcot vallott. A később vlachoknak hívott csoport többszöri vándorlás után a mai Románia területén kötött.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Augusztus 2. – miről nevezetes? Mikor van Ella névnap? Hogyan írjuk helyesen: húsz vagy husz? Udvarias férfi vagy. Kinyitod egy nőnek az ajtót, amikor beszáll az autóba? Mikor van Valter névnap? Hogyan írjuk helyesen: bojler vagy bolyler? Melyek a legnépszerűbb MRI és CT központok? Hogyan írjuk helyesen: regionális vagy régionális? Hogyan írjuk helyesen: jegygyűrű vagy jeggyűrű? Honnan került a 620-as szám a “nem most jöttem a hathúszassal” kifejezésbe?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.