Balog családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Balog” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló nevek közé tartozik vagy az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közé.

A származási kapcsolatra utaló nevek közül az apára utaló nevek közé tartozhat és nemzetségre való kapcsolatra is, azaz egy nemzetség nevéből is alakulhatott. Az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közül akár külső, fizikai, testi tulajdonságra is utalhat, akár belső tulajdonságra is. Ebbe a csoportba tartoznak a Kövér, Nagy, Testes, Erős, Balogh nevek is.

Ősi, finnugor eredetű bal (baloldal) szóból származik. Balsorsú, sete, gyakorlatlan, balkezes jelentéssel terjedt el melléknévként, majd az Árpádok-korában vált személynévvé. A XVI. századtól már inkább -h végződéssel írták.  

A Balog vezetéknév 2014-ben a 43. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Balog” vezetéknevű ember:

Balog Zoltán politikus, emberierőforrás-miniszter

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

Balog József zongorista

Balog Tibi kitalált személy, az Argo című filmből

Balog István színművész

Patai Balog János református lelkész

Balog Tibor válogatott labdarúgó

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 12.07. Mikor van Jusztusz névnap? Mikor van Ármin névnap? Hogyan írjuk helyesen: kölcsönad vagy kölcsön ad? Hogyan írjuk helyesen: segít vagy segit? Hogyan írjuk helyesen: dicséretes vagy dícséretes? Hol van fix traffipax Magyarországon? “Ez az ország mindnyájunké, Hol bilincset urak vernek” – melyik versből idéztünk? Agytorna 217. forduló Ehetek tojást, ha magas a koleszterinszintem?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.