Balog családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Balog” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló nevek közé tartozik vagy az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közé.

A származási kapcsolatra utaló nevek közül az apára utaló nevek közé tartozhat és nemzetségre való kapcsolatra is, azaz egy nemzetség nevéből is alakulhatott. Az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közül akár külső, fizikai, testi tulajdonságra is utalhat, akár belső tulajdonságra is. Ebbe a csoportba tartoznak a Kövér, Nagy, Testes, Erős, Balogh nevek is.

Ősi, finnugor eredetű bal (baloldal) szóból származik. Balsorsú, sete, gyakorlatlan, balkezes jelentéssel terjedt el melléknévként, majd az Árpádok-korában vált személynévvé. A XVI. századtól már inkább -h végződéssel írták.  

A Balog vezetéknév 2014-ben a 43. leggyakoribb magyar családnév volt.

Néhány híres „Balog” vezetéknevű ember:

Balog Zoltán politikus, emberierőforrás-miniszter

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

Balog József zongorista

Balog Tibi kitalált személy, az Argo című filmből

Balog István színművész

Patai Balog János református lelkész

Balog Tibor válogatott labdarúgó

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

“Azonos hozzászólásokat észleltünk, úgy tűnik ez már egyszer megírásra került.” hibaüzenetet kapok a Startlap Agytorna játékában, mi az oka? Agytorna 244. forduló Hogyan írjuk helyesen: húszas vagy huszas? Hányszor kellett Robert Capának emigrálnia? Hogyan írjuk helyesen: csak azért is vagy csakazértis? Hogyan írjuk helyesen: gleccser vagy glecser? Mi a címe a képnek? Fekete családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.08.22. Agytorna 92. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.