Balogh családnév – mi az eredete, jelentése?

A „Balogh” családnév a személyekkel való származási kapcsolatra utaló nevek közé tartozik vagy az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közé.

Balogh családnév

A származási kapcsolatra utaló nevek közül az apára utaló nevek közé tartozhat és nemzetségre való kapcsolatra is, azaz egy nemzetség nevéből is alakulhatott. Az egyéni tulajdonságokra utaló családnevek közül akár külső, fizikai, testi tulajdonságra is utalhat, akár belső tulajdonságra is. Ebbe a csoportba tartoznak a Kövér, Nagy, Testes, Erős nevek is.

A Balogh vezetéknév 2014-ben a tizenegyedik leggyakoribb magyar családnév volt.

A magyar balog szó balról valót, balkezest jelent. Altmann vitéz Magyarországra való bejövetele után egy völgyben telepedett le, ami a Rima folyó bal oldali ágának, a Balog folyónak a völgye volt. Az ő nemzetsége erről a helyről kapta a nevét. Így lett a Balog(h) név egy nemzetség neve.

Néhány híres „Balogh” vezetéknevű ember:

Balogh Béla író

Som-Balogh Edina színésznő, volt szépségkirálynő

Balogh Ferenc valóságshow szereplő

Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros

Balogh László fizikus

Balogh Kálmán cimbalomművész

Balogh Zoltán Tibor matematikus

Dr. Balogh Nóra kitalált karakter

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Regina névnap? Farkas családnév – mi az eredete, jelentése? Kembe Sorel – miről ismert? Keresztrejtvény – 16.06.12. Ötöslottó nyerőszámok a 52. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: szívet vagy szivet? Hogyan írjuk helyesen: némító vagy némitó? Hány háromszöget találsz a képen? Keresztrejtvény – 16.07.16. Mikor van Szervác névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.