Az alkoholbetegek felnőtt gyerekei alkoholisták lesznek-e?

Hétszer nagyobb eséllyel, mint mások…

alkohol gyerekek

Statisztikai adatok szerint, ha valakinek az egyik szülője alkoholbeteg, akkor hétszer nagyobb az esélye, hogy alkoholistává válik. Nem feltétlenül a géneknek van ebben szerepe, hanem annak, hogy milyen mintát hozott a személy a szülői házból.

Több kutatási eredmény ellenben arról szól, hogy az alkoholizmusnak genetikai meghatározottsága van. Ha az alkoholisták gyerekei örökbefogadó szülőknél nőnek fel, akkor is nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholfogyasztásból adódó problémáik felnőttkorukban.

Az is előfordulhat, hogy nem lesznek problémáik az ivással, de alkoholista házastársat választanak maguknak, ezzel tudat alatt előidézve a gyermekkorban megszokott családi helyzeteket.

Becslések szerint évente Magyarországon körülbelül 2-300 gyermek jön világra magzati alkohol szindrómával, ami az anya mértéktelen várandósság alatti alkoholfogyasztásának következménye. Ezekre a gyermekekre a későbbi életükben az értelmi fogyatékosság is jellemző, a szív- és ízületi problémák mellett.

Alkoholbetegek családjában felnőtt embereknek érdemes segítséget igénybe venniük. Létezik egy önkéntes program „Alkoholisták Felnőtt Gyermekei” vagyis ACA néven, amely segítséget nyújt rendszeres gyűlések által. Általában azért csatlakoznak ehhez a programhoz, mert alacsony az önbecsülésük, félnek az emberektől, túlságosan függenek másoktól, rettegnek az elhagyástól, keményen bírálják magukat. Az alkoholizmus családi betegség, azokat is érinti, akik soha nem fogyasztanak alkoholt.

Ez is érdekelhet: 
Kit nevezünk alkoholistának?
Másnaposság ellen mit tegyünk?
Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetemből
Mióta büntetik az ittas vezetést?
Halálosak lehetnek-e az alkoholelvonási tünetek?