"A boldog házasság alapja a férfi hűtlenséghez való joga" - melyik világhírű pszichológus szerint?

Carl Gustav Jung (1875-1961), az analitikus pszichológia egyik alapítója, akinek nevéhez olyan fogalmak kötődnek, mint a kollektív tudattalan, az introvezió és extraverzió. És itt van még 7 meglepő dolog, amit nem tudtál a tudósról:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1.    Anyja, Emilie Jung ültette el benne a vonzalmat a misztikum világához Doktori disszertációját is az okkult jelenségek pszichológiájának témaköréből írta (okkultizmus: a természetfeletti erőkkel és a szellemvilággal kapcsolatos ismeretek összefoglaló elnevezése). A képen a tudós neogótikus stílusban épült háza látható, amit 1923-ban kezdett el építeni a Zürichi-tó partján.

 

goethe-faust2.    A családi mitológia szerint Jung nagyapja Goethe törvénytelen fia volt, talán ebből is fakad, hogy Jung oly szívesen olvasta Goethe Faustját.

De lehet, hogy csak sorsközösséget érzett a főhőssel, aki egyezséget köt az ördöggel, hogy miközben az Faust minden óhaját teljesíti, halála után átengedi neki a lelkét, ha akad az életében egyetlen olyan pillanat, amikor valóban boldognak érzi magát.

 

jung-child-jungcurrents3.    Kisiskolásként félt a matematika órától, mivel nem értette se az algebrát, se a mennyiségek betűvel való jelölését, a tornát pedig kifejezetten gyűlölte. Hiábavalónak és értelmetlennek tartotta, úgy vélte, nem ezért jár iskolába, hanem azért, hogy tanuljon. Később a bázeli egyetemen régésznek akart tanulni, ám csak jelentkezése után derült ki, hogy ott nem tanítanak archeológiát, így végül az orvosi szakra iratkozott be.

 

 

 

Pompeii-csontvaz
Ókori római mozaik Pompejiből.

4.    Gyerekkorától kezdve foglalkoztatta a halál gondolata, emlékirataiban elmesél egy történetet, miszerint áradás következtében beomlott egy híd a közelben és többen meg is haltak, ő pedig ráakadt a parton egy középkorú férfi holttestére, s kíváncsian tanulmányozta. Nem sokkal az eset után a kisfiút több furcsa baleset is érte, egyes elméletek szerint szándékosan tett kárt magában több alkalommal. Elmesélése szerint édesanyját az is megrémítette, hogy milyen lenyűgözve nézett végig egy-egy disznóvágást.

 

5.    1903-ban feleségül vette Emma Rauschenbachot, akitől öt gyereke született. Jung úgy tartotta, hogy “A boldog házasság alapja a férfi hűtlenséghez való joga.” – s valóban ezen filozófia mentél élt.

carl-gustav-jung-család
A Jung-család 1917-ben.

 

6.    Leghíresebb szeretője az orosz származású Sabina Spielrein, egykori páciense volt. Hisztériás tünetei miatt kezdett foglalkozni a lánnyal, ám kapcsolatuk hamar szerelembe fordult. Sabina a később maga is pszichoanalízissel, gyermekpszichológiával kezdett foglalkozni, és feltehetően a jungi fogalmak megalkotásában is nagy szerepe volt. Egy másik szeretője, Toni Wolff korábban szintén páciense volt, majd tanítványa és kollégája. Ő rendszeres résztvevője volt a család vasárnapi ebédjeinek is, Jung feleségének érthető rosszallása ellenére.

nemzetközi-pszichoanalitikai-kongresszus-weimar-1911-700
Ezen a képen Toni Wolff is ott van, a legalsó sorban ül (jobbról a harmadik). Nincs még egy fotó, amelyen egyszerre szerepel a pszichológia tudományának ennyi világhírű és meghatározó alakja. Egy magyar tudóst is felfedezhet közöttük, ha a képre kattint, és elolvassa a neveket. A fotó 1911-ben készült a Nemzetközi Pszichoanalitikai Kongresszuson, Weimarban.


7.    Jung jó kapcsolatot ápolt a kor másik nagy pszichológiai alakjával, Sigmund Freud, osztrák neurológussal és pszichiáterrel, apafiguraként tekintett rá. Első találkozásukra Bécsben került sor egy vasárnapi napon, amikor is szünet nélkül 13 órán keresztül beszélgettek. Végül 1913-ban egy szakmai vitát követően teljesen megszakították a kapcsolatot egymással. Jungot ez annyira megviselte, hogy a szakítást követően belső bizonytalansággal küzdött, és még ugyanebben az évben lemondott professzori állásáról a zürichi egyetemen.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hol zuhant le utasszállító repülőgép Budapesten?

Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13?

Miért olyan kicsi az ókori szobrok pénisze?

Miért tiltja Mohamed ábrázolását az iszlám?