Mikor van Ipoly névnap?

Augusztus 13.

Ipoly névnap - Hyppolit a lakáj

 A leghíresebb Ipoly: Hyppolit a lakáj

A Hippolit régi magyar alakváltozata az Ipoly, amely görög-magyar eredetű, jelentése: lovakat kifogó.

Híres Ipoly: Esztei Ipoly esztergomi érsek, Ipoly folyó.

Alig hétéves korában Mátyás király kinevezte esztergomi érsekké Esztei Ipolyt , ám VIII. Ince pápa csak évek múlva egyezett bele ebbe a szokatlan kinevezésbe. VI. Sándor pápa 12 éves korában bíborossá tette. 1497-ben az esztergomi érsekséget elcserélte az egri püspökségre, ám csak egy zsinat erejéig látogatott a városba, inkább itáliai otthonában időzött. 1520-ban hirtelen elhunyt.

 

ipolytarnoc

Nógrád megyében, Ipolytarnóc községtől keleti irányban mintegy 2 km-re helyezkedik el a „palóc Pompeji”. A dombsági jellegű tájat szabdaló vízmosások feltárásaiban mintegy 20 millió évvel ezelőtt élt élőlények maradványai őrződtek meg különösen nagy gazdagságban. A színvonalas bemutatóhelyen szakképzett vezetők segítségével tehetünk izgalmas geológiai kirándulást egy ősvilági környezetbe. Az árokban felszínre bukkanó kőzetek közül a legidősebbek a miocén kor eggenburgi korszakának elején, mintegy 24–23 millió évvel ezelőtt, sekélytengeri körülmények között rakódtak le.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Kamélia névnap? Mi a címe a képnek? Agytorna 67. forduló Mikor van Erik névnap? Keresztrejtvény – 16.08.11. Mikor van Medárd névnap? Május 27. – miről nevezetes? Mikor van Ramóna névnap? Mikor van Lázár névnap? Melyik ülésben ülve van a legtöbb esélyünk túlélni egy repülőbalesetet?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.