Mi a teendő a kertben összegereblyézett levelekkel?

A kertben összegereblyézett faleveleket komposztálhatjuk házilag, használhatjuk talajtakarónak, vagy elvitethetjük a kijelölt helyi hulladékgazdálkodási céggel, vagy magánzóval.

 

gereblye

A legfontosabb szabály, hogy az összegyűjtött avart lehetőleg ne égessük el, mert a keletkező füst egészségre veszélyes vegyi anyagokat is tartalmazhat és ezzel a környezetet is szennyezzük! Az alternatív megoldások a következőek:

  • Komposztálás: bár a lehullott falevelek relatíve lassan bomlanak el, ez a folyamat más zöldhulladékkal való keveréskor (pl. lenyírt fű) felgyorsul.
  • Talajtakarás: a (fűnyíróval) felaprított levelek talajtakaróként is védhetik a pázsitot és a kerti növényeket. A takaró ne legyen 5-7 centiméternél vastagabb!
  • Elszállítás:
    1. Helységtől függően az önkormányzattal szerződésben álló hulladékgazdálkodási cégek különböző alternatívákat kínálnak a zöld hulladék elszállítására – ezek többnyire komposztálással újrahasznosítják az így begyűjtött alapanyagot. Figyelem! Van, ahol a kerti hulladékot csak külön az erre megvásárolt zöldhulladékos zsákba csomagolva szállítják el! Érdemes felkeresni az adott vég honlapját a feltételeket illetően. 
    2. Ha a szerződéses cég nem járható út, keressünk zöldhulladékkal foglalkozó magánvállalkozót!

  

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Nóra névnap? Mikor van Henrietta névnap? Péntek van-e? Mikor van Helén névnap? Március 29. – miről nevezetes? Honnan ered a kánikula szavunk? Mikor van Filippa névnap? Miért nézik meg jobban a férfiak a nagy mellű nőket? Mikor van Pál névnap? Keresztrejtvény – 16.09.01.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.