A macskák látnak színeket?

IGEN

 

macskak_latnak_szineket 

Széles körben elterjedt tévhit, hogy macskák csak “fekete-fehérben” látnak, pedig nem. A macskák és emberek látása közötti különbség legfontosabb oka a retináik különböző felépítése. A retina a szem mögött elhelyezkedő, fényérzékelő sejteket tartalmazó szövetréteg. Ezeknek a fényérzékelő receptoroknak kétféle típusa közül az egyik a fényerőt és a szürke árnyalatait érzékeli, a másik a színeket. A macskák és emberek látása közötti különbség fő oka, hogy a macskáknál az előbbi típusú receptor sejtből van több, az embernél az utóbbiból.

Nickolay Lamm fotós alábbi képei megmutatják a különbséget az általunk és házi kedvenceink által érzékelt világ között (felül ember, alul a cica nézi ugyanazt).

1. A macskák látómezeje valamivel szélesebb, mint az emberé – kb 200 fokos mezőben látnak az átlagos emberi 180° helyett.

igy_latnak_a_macskak_01

2. Az emberek sokkal élesebben látnak, mint a macskák (nappal): egy ember 5x-10x olyan távolról lát ugyanolyan élesen valamit, mint a macskája.

igy_latnak_a_macskak_02

 3. A macskák a pirosat nem látják, mintha színvakok lennének. A szerencsés emberek a piros, kék és zöld színeket és ezek árnyalatait is látják.

igy_latnak_a_macskak_03

4. A színek árnyalatait és telítettségét sem érzékeli Cirmi olyan jól, mint mi emberek.

igy_latnak_a_macskak_04

5. A macskák közellátók, távolról hiába csücsörítünk és cuppogunk nekik, nem látják. Közelről meg hülyének néznek minket.

igy_latnak_a_macskak_05

6. Kevesebb részlet és színt látnak, mint mi, de sötétben sokkal jobban. Ők még akkor is látnak bennünket, amikor mi csak tapogatózunk, és átesünk rajtuk a sötét szobában.

igy_latnak_a_macskak_06

7. A macskák retinája mögötti fényvisszaverő sejteket tartalmazó réteg is fokozza az éjszakai látóképességüket, mert a gyenge fényt jobban tudják hasznosítani, mint mi. Viszont emiatt nehéz őket éjszaka lefényképezni, mert a vakutól mindig “világít” a szemük.

igy_latnak_a_macskak_07