Kicsoda Walter Matthau?
Walter Matthau - születési nevén Walter John Matthow - amerikai színész, humorista és filmrendező. 1920. október 1-jén született New York városában, 2000. július 1-jén hunyt el Kalifornia államban.

Walter Matthau pályafutása

Walter Matthau a Nem én vagyok Rappaport című filmben.
Walter Matthau a Nem én vagyok Rappaport című filmben. Fotó: AFP

Eleinte a New York-i Zsidó Színházban dolgozott büfésként, majd a darabokban is kapott szerepet, így kezdődött a színészi karrierje.

A középiskola után több különböző munkát is végzett, de a színészkedés volt a fő célja. A második világháború alatt az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél szolgált, ahol törzsőrmesteri címet kapott.

A háború után a The New School magánegyetem tanult színészetet. 1946-ban debütált hivatásos színészként, két évre rá már a  Broadway-en játszott az Anne of the Thousand Days című darabban. Az ötvenes években már rendszeresen szerepelt filmekben és színdarabokban, 1955-ben főszerepet kapott a Will SuccessSpoil Rock Hunter? című Broadway vígjátékban és ugyanebben az évben a Kentucky vadász című western filmben is játszott.

A hatvanas években már egyre fontosabb filmszerepeket kapott, például a Bombabiztos, az Amerikai fogócska és a Sógorom, a zugügyvéd című filmekben is szerepelt, az utóbbiért Oscar-díjat kapott.

A hetvenes években már egy főszerepet is magáénak tudhatott a Kocher nagypapa című filmben, illetve szerepelt a Napsugár fiúk és a Szenzáció! című produkciókban is.

A nyolcvanas években szerepelt a karrierje során a legtöbb filmben, például játszott A túlélők, a Kalózok és az Ipi-apacs című filmekben.

1993-ban jelent meg az egyik legnépszerűbb filmje,

A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjáték, amiben Walter Matthau és Jack Lemmon voltak a főszereplők.

A kilencvenes években még szerepelt a Dennis, a komisz, a JFK – A nyitott dosszié és a I.Q. – A szerelem relatív című filmekben.

Walter Matthau díjai

  • Pályafutása során három Oscar-díj-jelölést is kapott, kettőt a legjobb férfi főszereplő kategóriában a Kocher nagypapa és a Napsugár fiúk című filmekért, egyet pedig a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Sógorom a zugügyvéd című filmért, az utóbbit megnyerte.
  • Három alkalommal jelölték Tony-díjra, ebből két díjat hozott el, ezek közül az egyiket a legjobb férfi főszereplő kategóriában a Furcsa pár című darabban való alakításáért.
  • Hat alkalommal jelölték BAFTA-díjra legjobb férfi főszereplő kategóriában, ebből kettőt megnyert 1974-ben a Micsoda házasság! és a Charley Varrick című filmekért.
  • 1975-ben olasz David di Donatello-díjat nyert legjobb külföldi színész kategóriában a Szenzáció! című filmért.
  • Nyolc alkalommal lett Golden Globe-díjra jelölve legjobb férfi főszereplő musical és vígjáték kategóriában, 1976-ban megnyerte a díjat a Napsugár fiúk című vígjátékban nyújtott alakításáért.

Walter Matthau magánélete

New York Lower East Side részén nőtt fel, a szülei bevándorló zsidók voltak, édesanyja Litvániából, édesapja pedig Ukrajnából származott.

Első házassága Grace Geraldine Johnsonnal köttetett, 1948 és 1958 között voltak házasok. Ez idő alatt két gyermekük lett, Jenny és David.

Második felesége Carol Marcus, amerikai színésznő és szerző volt, akivel 1959-ben házasodtak össze és egy közös gyermekük született, Charlie Matthau, aki később színész, rendező és producer lett.

Ez is érdekelhet: 

Mikor van Valter névnap?