Kicsoda Walter Chrysler?
Walter Percy Chrysler mérnök, autógyártó és a Chrysler vállalat alapítója. 1875. április 2-án Kansas államban született és 1940-ben, 65 évesen hunyt el New York államban.

Walter Chrysler pályafutása

Az édesapja pályáját követve a vasúti üzlet iránt érdeklődött, a családja egyetemre akarta küldeni, de 17 évesen tanoncnak állt egy vasúti gépműhelyben. A következő években egyre feljebb került a ranglétrán. Több különböző városban is dolgozott, például Salt Lake City-ben a Denver és Rio Grande vasútvonalon. Később Pittsburghben az American Locomotive Company menedzsere lett.

1908-ban megvette első autóját, azonban vezetni akkor még nem tudott, de alaposan tanulmányozta a jármű gépészeti rendszerét.

36 éves korában a vasúti karrierjéről áttért az autóipari pályára,

a General Motors-nál helyezkedett el a Flintben található Buick Motor Company menedzsereként. A következő években sok újítást hajtott végre a gyárban, 1916-ban kinevezték a Buick elnökének, vezetése alatt a Buick lett a legsikeresebb autómárka Amerikában. Közte és a GM alapítója, William Durant között számos konfliktus alakult ki, így Chrysler 1919-ben lemondott a pozíciójáról.

Ezt követően a Willys-Overland Company és a Maxwell Motor Company vezetője lett. A Maxwell vállalatnak akkoriban nagy adóssága volt és nem teljesített jól, így nekiállt a helyreállításának. 1924-ben a New York-i autóshow keretein belül bemutatták a Chrysler Six elnevezésű autómodellt, amit egy új technológiával és stílusos megjelenéssel terveztek, ráadásul az ára is kedvező volt. Nagy sikert aratott az autó, így a Maxwell vállalatot átnevezték Chrysler vállalattá. 1928-ban megvásárolta a Dodge Brothers vállaltot és bemutatták a Plymouth modellt. 

A vállalat hatalmas fejlődésen ment keresztül, még szintén ugyanabban az évben Walter Chryslert az év emberévé választotta a Time magazin.

B.E. Hutchinson, a cég alelnöke kezet fog az alapító Walter Chryslerrel Detroitban, hogy megünnepeljék a milliomodik Plymouth gyártását.
B.E. Hutchinson, a cég alelnöke kezet fog az alapító Walter Chryslerrel Detroitban, hogy megünnepeljék a milliomodik Plymouth gyártását. Fotó: Getty Images

Az autóipari teljesítménye mellett egy híres épület is Walter Chrysler nevéhez fűződik. Ő felelt a Chrysler Building felépítéséért, az épület 1930-ra készült el, a New Yorkban-ban található 77 emelet magas, art deco stílusú felhőkarcoló az Empire State Building 1931-es elkészültéig a világ legmagasabb épülete volt.

1935-ben visszavonult a cég elnöki pozíciójából, de haláláig az igazgatótanács elnöke maradt.

Walter Chrysler díjai

  • 1928-ban őt választotta a Time magazin az év emberévé.
  • 2011-ben a Chrysler Csoport elnevezett egy díjat Walter Chryslerről, amit a vezető márkakereskedéseiknek osztanak ki.

Walter Chrysler magánélete

A Kansas állambeli Ellis városban nőtt fel, a gyermekkori otthona jelenleg egy róla szóló múzeumként funkcionál. Három testvére volt, édesapja vasúti mérnökként dolgozott.

1901-ben 5 év jegyben járás után összeházasodott párjával, Della Forkerrel. Salt Lake City-ben költöztek, négy gyermekük született, Thelma, Bernice, Walter Jr. és Jack. A család sokat költözött az újabb munkalehetőségek miatt.

Ez is érdekelhet: 

Mikor van Valter névnap?